Borsten = "viska" (Historiskt material)

av Bobo L, Tuesday, September 27, 2022, 11:38 (548 dagar sedan) @ Emelie

Borsten är en viska! :)

För snöröjning i spårväxlar används av bangårds- och banavdelningspersonalen särskilda växelkvastar, med borststråna anordnade som en smal borste för att kunna komma ner skårorna mellan tex växeltunga och stödräl. Den nu avbildade borsten är lok- och växlingspersonalens motsvarighet, främst avsedda för att sopa av koppel, ackermannkranar och kopplingsnävar, men även användbar för mindre avsopning i växlar (om än med knäböjning).

För att alltid finnas nära till hands fanns på alla/många dragfordon ett vertikalt ca 25-30 cm långt ca tvåtums stålrör monterat eller fastsvetsat på höger och vänster sida av buffertplankan i vilket en snöviska/växelviska som den avbildade borsten satt nedstucken.

Nu är ju vintern avskaffad (står väl i Trafikverkets och SJ:s verksamhets- resp bolagsordningar?), och ingen personal finns längre som varken har sett snö på riktigt eller vet hur man förbereder sig. Jag misstänker att "växelkvast" ger samma fågelholkseffekt som begreppen sabel, separator, startvev, bakelit, bardun, rattmuff, 33-varvare, diskett, RS232-kontakt och kylargardin.


Således: Liten snöborste avsedd för placering på drivdragloksfordon. Därför kan man kanske gissa att även det andra föremålet kan ha samma placering?


Hela tråden: