Tågsätt som rullades tillbaka utan lok. (Järnväg allmänt)

av jorgen3, Wednesday, September 28, 2022, 21:50 (573 dagar sedan) @ Rubensgården

Såg detta på Facebook sida om Ånge
Roland Tiger skrev detta 2015. det var en bild även på honom i vagnen

EN HISTORIA OM ÅNGEORIGINALET STROMP-JÖSSE
Elof Johansson hade flera historier om ångeoriginalet Jöns Andersson alias Jösse eller Stromp-Jösse. Det här är en av dem:
Den handlar om när Jösse skulle lasta och bromsa ner en grusvagn från Moradal. Moradal var ett grustag fem kilometer norr om Ånge efter stambanan. Stambanan har en stor lutning från Moradal och ner till Ånge station. Man lastade grus i vagnar och bromsade ner vagnarna utan lok till Ånge station vid vissa klockslag, när banan var ledig.
Jösse hade lastat sin vagn och skulle bromsa ner den till Ånge. Men han råkade skruva bromsen åt fel håll så att bromsen släppte gängan och han fick inte den tillbaka. Vagnen började ta fart och det gick värre och värre. Till slut klättrade Jösse upp på gruslasset och satte sig där och väntade på det oundvikliga ödet. Farten var så hög att hans långa hår stod rakt ut i fartvinden. Han svepte förbi en banvakt efter sträckan. ”Telegrafera till Ånge, telegrafera till Ånge!” skrek Jösse. På den tiden var det inte så stor trafik på banan och av en händelse låg linjen klar genom Ånge och ner emot Sundsvall. Grusvagnen kom dånande genom Ånge bangård och gick ända ner till motluten vid Borgsjö-Ede, en och en halv mil från Ånge. Där fick de hämta grusvagnen med ett lok.

Kanske går att gå in.
https://www.facebook.com/groups/205982876123784/permalink/866900063365392/


Hela tråden: