På tal om gjutna vagnshjul (Järnväg allmänt)

av Gunnar Lilienberg, Thursday, September 29, 2022, 13:31 (569 dagar sedan)

I en tidigare tråd [link=https://www.jvmv2.se/forum/index.php?id=269266]här[/link] diskuterades bland annat gjutna vagnshjul i gjutjärn.Jag var på besök vid industrimuseet Ebbamåla bruk för en vecka sedan, vilket för övrigt varmt rekommenderas, och fick då se en sak med tydlig järnvägsanknytning som häpnade mig. I snickeriverkstaden, där man tillverkade modeller för gjutning, visade guiden en bevarad modell för ett vagnshjul som göts i ett stycke; stomme, slitbana och fläns. Bilden nedan är av dålig kvalitet eftersom den är ett litet utsnitt av en bild tagen på avstånd. Jag har fifflat med kontrasten för att om möjligt göra hjulet något tydligare att se:

[img]images/uploaded/202209291129196335818f76d31.jpg[/img]

Guiden påstod att modellen bär en bansignatur. Jag hade lite svårt att uppfatta vad han sade, men jag tyckte han sade KWJ, vilket i så fall kan stämma bra eftersom Ebbamåla bruk ligger i närheten av Hovmansbygds station.

Det som slår mig är dels hur klen dimensionen är, dels att allt göts i gjutjärn i ett stycke. Det är svårt att se på bilden, men modellen har en fläns. Axellasterna förr i tiden var ju inte desamma som idag, men man undrar ändå hur ett gjutet hjul i den dimensionen kunde hålla.


Hela tråden: