Någonstans i Sverige (Fotografier/bildfrågor)

av Granis, Monday, October 10, 2022, 19:07 (536 dagar sedan) @ Anto

Det lutar nog åt att det är fråga om Mark hållplats på sträckan Örebro-Hjortkvarn och att det är när rälsen tas bort under 1962 som det är frågan om.

Jag tycker också det skulle vara intressant om det verkligen kan vara så att min far, Tore, verkligen kan ha varit med att riva en smalspårig järnväg vid Örebrotrakten i början av 60-talet

Enligt uppgifter från Helge Ahlgren i Tarsta -och återgivna i min artikel i "Tåg"- bemannades rivningståget, förutom av svågern Rune Karlsson, av en Karl-Erik Olsson och "en lokförare från Småland som körde lokomotorn". Men värt att tänka på då är att rivningen av hela sträckan Örebro- Hjortkvarn tog ganska lång tid. Förbi Tarsta iallafall hösten 1963. Dock kan det vara så; jag minns inte nu, det var tjugo år sedan jag höll på med detta, att sträckan Pålsboda- Hjortkvarn revs före sträckan Örebro- Pålsboda varför det smalspåriga rivningståget då fick "evakueras via överföringsvagnar" från Pålsboda då smalspårsanslutningen söderut därifrån alltså var riven när man kom dit.

Det hade varit kul att hitta något annat kort på hållplatsen i Mark, och jag kommer lägga ut en annan tråd om detta

Låter bra. Jag minns det som att själva stationshuset i Mark var rivet redan innan nedläggningen 1962, men att man då skulle uppfört en hållplatskur där har jag inte hört tidigare. Men visst kan det ha varit så, lite beroende på när stationshuset revs, liksom. En som hade och säkert har koll på detta är Fredde "Supergoofy" Roos :-)


/ L G


Hela tråden: