Björn Alnebos Roslagsbanebilder – del 29 (Bana)

av Peter Bolin, Wednesday, November 16, 2022, 14:01 (195 dagar sedan)

Det har blivit dags för novemberomgången av Björn Alnebos bilder från Roslagsbanan. Den här månaden är det Eddavägslinjen för hela slanten. Det blir ett par bilder av det upprivna hamnspåret vid Djursholms Framnäsviken som ligger mig varmt om hjärtat.

När man bildgooglar på Eddavägslinjen är det numera en hel del av Björns bilder och även några av mina egna nutida bilder som kommer upp. Kul. :-)

Länkar till mina tidigare bildvisningar från Roslagsbanan.

[image]
Banvallen mellan Eddavägen och Svalnäs ca 1970.

[image]
Banvallen mellan Eddavägen och Svalnäs, räler, ca 1970. Jag upprepar frågan som jag ställt tidigare: Är det någon som vet varför det låg räler här vid den här tiden? Sträckan Eddavägen–Svalnäs upphörde att trafikeras 1934, så jag utgår från att det spåret var upprivet sedan länge kring 1970.

[image]
Banvallen mellan Eddavägen och Svalnäs, räler, ca 1970.

[image]
Okänd X4p lämnar Vikingavägen ca 1970.

[image]
Okänd X4p lämnar Vikingavägen ca 1970.

[image]
Okänd X4p vid Djursholms Framnäsviken ca 1970.

[image]
Hpl. Djursholms Framnäsviken ca 1970. I förgrunden syns rester av hamnspåret som var borttaget vid den här tiden. Vid mitt första besök i maj 1968 fanns delar av det kvar.

[image]
Djursholms Framnäsviken, hamnspåret, ca 1970. Hamnspårets sliprar låg kvar, men spåret bör ha tagits bort omkring 1969.

[image]
Djursholms Framnäsviken, hamnspåret, ca 1970. Här kan man tydligt se att hamnspåret hade en växel. Om jag inte missminner mig var det tre spår i hamnen under storhetstiden. Det var 1962 som Framnäsviken nedklassades från station till hållplats, så det måste ha varit då som växeln till hamnspåret gjordes obrukbar. Är det någon som vet hur länge hamnspåret var i bruk? Det var väl knappast i bruk ända till 1962, även om själva nedklassningen skedde då.

[image]
Okänd X4p ankommer Vikingavägen ca 1970.

Tyvärr kommer jag fortfarande inte åt forumet när jag befinner mig på mitt externa kontor och använder den bärbara datorn med mobilt internet. Jag får felmeddelandet HTTP ERROR 500. I skrivande stund använder jag Stockholms universitets wifi, och då fungerar det. Även på min stationära dator med fast lina hemma kommer jag åt forumet utan problem.

Årets sista omgång kommer i december.

Hälsningar
Peter Bolin


Hela tråden: