En gammal platsannons. (Järnväg allmänt)

av Hans XH Karlsson, Friday, December 02, 2022, 15:50 (68 dagar sedan) @ Per-Olov Brännlund

Det blev Helge Sahlqvist som fick platsvaktstjänsten. Han hade tjänstgjort i Glottra åren 1949-1952 då han slutat på egen begäran. Han återanställdes 1 maj 1954 och var kvar i Glottra till nedläggningen den 26 maj 1962.
Då förflyttades han till Verveln där han var kvar till 1 april 1964. Sedan Opphem till 1 september 1966 då han avgick med pension.

Min svärmors bror körde ofta godstågen (förmodligen som vagnuttagning, eller vad motsvarande begrepp nu kunde ha varit i början på 1960-talet, eftersom han var lokomotorförare) och han framförde även sista godståget från Hjortkvarn till Örebro. Han berättade en gång att han retat upp sig på platsvakten i Glottra som var hållen för att vara lite lat. Så vid ett tillfälle hittade han en sur hjort som tidigare blivit påkörd längs banan. Han tog upp den på lokomotorn och så precis vid Glottra så gav han den en välriktad spark så den föll av strax innan han stannade. Sedan sa han något som jag inte ordagrant kan återge men det gick ut på att om platsvakten hade sett till att vara ute i tid vid tåget som han borde så hade hjorten givetvis blivit bortskrämd och då hade platsvakten sluppit besväret han nu skulle få med att gräva ner kadavret som ligger här precis invid stationen och luktar.


Hela tråden: