Stambanans vänner (Järnvägs- och Museiföreningar)

av Micke Carlsson, Tuesday, December 27, 2022, 14:00 (480 dagar sedan) @ HP

Här finns en bra sida om föreningsjuridik med mera. http://www.voluntarius.com/Det-finns-ingen-lag-om-ideella-foereningar.htm

Poängen är, att inget annat krävs än att ett antal personer bestämt att de bildat en ideell förening, och fått detta på papper, ett dokumenterat konstituerande möte där det framgår att "vi har bildat en förening". Då existerar föreningen som en juridisk person.

För att få lite fason på det hela finns det som kallas "god föreningssed" så att om inte annat utomstående kan begripa vad föreningen är och gör, men det är inget lagkrav på något sätt.

Att det är så enkelt beror på att det ska finnas en "säkerhetsventil" i samhället, det är en del av den grundlagsskyddade demokratiska friheten att organisera sig, upphovet till och hörnstenen i folkrörelsernas Sverige. Det var därför det var så traumatiskt och svårt att ta beslut om att inte tillåta föreningar med syfte att organisera eller främja terrorverksamhet, principen är att staten inte ska lägga sig i föreningarnas syften över huvud taget.

Lagen i detta fall är Regeringsformen 1974:152 2 kap 1§ "Var och en är gentemot det allmänna tillförsäkrad [...] föreningsfrihet: frihet att sammansluta sig med andra för allmänna eller enskilda syften"

En ideell förening kan därför vara oerhört skissartad, något man kan bilda på fyllan mer eller mindre i vilket syfte som helst, till främjande för ökat användande av torn och löpare i schackturneringar till exempel, och om man nedtecknar detta beslut på en servett eller baksidan av ett mjölkpaket så har föreningen i princip då fått status av juridisk person.

Men! Det betyder inte att andra för den skull är beredda att ingå avtal med denna organisation, eller har någon slags skyldighet att göra så. Lägstanivån torde väl då vara att man uppfyller Skatteverkets anvisningar som länkats till på annan plats i tråden. Det betyder fortfarande inte att det finns några garantier eller krav på att andra ska vilja ingå avtal med en. Men i och med det börjar det lossna, så att man med viss sannolikhet kan få öppna ett bankkonto osv om man nu vill ha ett sådant.

Det är med andra ord ganska kravlöst, vilket betyder att en potentiell avtalspart har väldigt svårt att peka på krav som ska vara uppfyllda med hänvisning till samhället krav. Det finns ju knappt några. Den som ställer krav måste ställa krav utifrån sina egna standarder, vilka de nu är, vilket betyder att man måste tänka efter och formulera dessa krav.

Som svar på din fråga, vad krävs för att visa att man är en ideell förening? I praktiken en papperslapp där det står "NN och XX har idag bildat en förening" - men andra kan inte kräva att få se den hur som helst, man kan liksom inte göra husrannsakan och en kladdig servett kan vara svår att tolka eller sätta "rätt" värde på. För att lösa det problemet så finns Skatteverkets råd, då har utomstående heller inga svårigheter att fastställa att en förening existerar. Den existerar ändå utan detta, men det finns då också "papper på det".


Hela tråden: