Vad betyder egentligen museal? (Järnvägs- och Museiföreningar)

av Johan M Vinberg, Monday, January 02, 2023, 17:39 (478 dagar sedan)

För länge sedan var jag kritisk till att ordet museal användes så slentrianmässigt och ofta som ett slags försvar på något modernt utförande inom en museiförening och/eller en museibana.

Jag är fortfarande kritisk till hur ordet används. :-)

Och vad är egentligen museal?

Vasaskeppet kan inte vara "musealt" då det faktiskt är ett originalfartyg som man byggt upp med originaldelar.

Ostindiefararen är heller inte museal då den är en replik på ett originalfartyg.

BLJ 5 Thor levererades till BLJ utan tryckluftspump. En sådan monterade vi på ULJ på 1977, Gjordes detta förfarande musealt?
Njaee - den dubbelverkande luftpumpen (New York-patent, tillverkad i Moskva) köptes från dåvarande TGOJ som hade en sådan i förråd. Den monterade på Thor med lokets systermaskin SRJ 18 som förebild och som hade en New York-luftpump.
(Detta fick i vissa kretsar kritik, i synnerhet från dåtidens BLJ-vänner) Omusealt sa en del. Men kanske man skulle ha sagt att ULJ hade ett "musealt tänkande" - därmed inte sagt att slutresultatet blev "musealt" i sig.

På Gotland har man två intressanta projekt. Dels en replik på en smalspårig Y-rälsbuss a la Hilding Carlsson, dels en återuppbyggnad av en ångvagn som motoriserades hos MÅJ i Småland.

Är projekten museala? Nej!

Historiskt korrekta då? Absolut! Båda byggs med klassiska motorvagnsteknologier från 1940- och 50 -talen. Inga Joysticks eller PLC-styrda förbränningsmotorer. :-)

Vad jag vänder mig emot är när (som ett exempel) den fiktiva museijärnvägen Norrmon-Lövstabruk bestämmer sig för att bygga en replik på ULJ-ångvagnen Lennakatten från 1896. Men inte med koleldad ångpanna utan en modern Osby-Parca-pannan som drivs med biogas. Som ett slags försvar från de som efterlyser en bättre historiskt korrekthet och ett slags rättfärdigande säger då den (dynamiske) ordföranden i föreningen.
"Jamen själva ångvagnen i övrigt anser ändå vara "museal".

Så - bästa läsare av detta forum - vad innebär egentligen ordet museal? Och när blir det rätt att använda ordet ifråga. I vilka situationer och järnvägshistoriska projekt?

God fortsätting!


Hela tråden: