Vad betyder egentligen museal? (Järnvägs- och Museiföreningar)

av mormorsgruvan, Sunday, January 15, 2023, 10:31 (460 dagar sedan) @ Niklas Bygdestam

Ett museum behöver naturligtvis inte vara inrymt i en byggnad. Ett museum kan mycket väl ha en längd av över 10 kilometer och en bredd på några meter.
Att man ställer ut lok och vagnar är inte något måste för ett järnvägsmuseum. Så var det inte på den tid då Oscar Werner var chef för järnvägsmuseum. Det går mycket väl att ställa ut modeller.
Det finns naturligtvis en glidande skala för vad som är museijärnväg och vad som är turistjärnväg. När man bestämmer procentsatserna får man bedöma många olika faktorer såsom stationshus, fordon, ballast, rälsvikt, rälsbefästningar, lokstall, koltagning, biljetter, uniformer, belysning, signalsystem. En nybyggd vagnhall är naturligtvis inget som är musealt. I ett stationshus måste man naturligtvis undvika moderna påfund som plastmattor och elvärme, eftersom det är hela miljön som är viktig. På SkJ finns det ingen som åker med för att bada, utan de som turistar på Österlen väljer mellan att åka till stranden för att bada eller att åka med SkJ.
Exempel på järnvägar som övervägande är turistjärnvägar; ångtågstrafiken på Inlandsbanan, White Pass & Yukon Route Railway, Convay Scenic Railroad, Blue Ridge Scenic Railway, Kuranda Scenic Railway.


Hela tråden: