Drottningen... (Fordon: lok)

av Kanal C, Friday, January 20, 2023, 18:46 (15 dagar sedan) @ Sune Nylén

Fast Gustaf Olssons bok handlar egentligen om Kalmar Berga Järnväg. Boken är tillägnad Aldo Samuelsson.f 1904. Han hade redan 1920 börjad vid Kalmar Berga och varit arbetskamrat med Olsson. Kring 1960 var han stm i Floda. Jag talade då vid tillfälle med honom i telefon, och han berättade då att de figurer som förekommer i boken, som från den snusige, ilskne stinsen till tågledaren som ingrep när olyckan hänt, fanns i verkligheten kring 1920, och kunde lätt kännas igen för den som var insatt i förhållandena. Tc som såg ut som en sovande katt. Den otrevlige vagnmästaren o,s,v. De står uppräknade i 1924 års Svensk Jvg matrikel. Olsson lät också, som en lätt maskering, låta banan sluta vid en normalspårig stn - Nässjö - för att inte stöta de som ännu levde, och kunde kännas igen, för pannan.../ Sune.

Det finns väl rätt många belägg för att boken handlar om en inblandning av minst två banor. Finns en del trådar om man orkar söka.

Om du pratade med honom kanske han gjorde en Kalle Sändare på dig. Men bevisa gärna motsatsen. Boken är bra och jag är nyfiken på ursprunget och inspirationen.


Hela tråden: