Lok med tunntender (Fordon: lok)

av Richard Loe, Saturday, January 28, 2023, 12:44 (451 dagar sedan) @ Niklas Bygdestam

Tunntender är ett speciellt begrepp. Det är en tender till ett ånglok som egentligen inte ser ut som en vanlig tender. Istället ser en tunntender ut som en tankvagn. Vanligtvis en svart tankvagn som hör ihop med loket. I princip kan man ju säga att en tunntender egentligen också är byggd som en tankvagn, men byggd så att den ska gå permanent med loket som just en tender och inte som en vagn.

I Sverige förekom detta på smalspår hos VÅHJ och NVHJ. Något normalspårslok har inte funnits med tunntender. Lite synd tycker jag för jag tror att synen hade varit rätt mäktig om det hade funnits.

Men hur är det med tunntender i andra länder, främst i Europa när det gäller tunntender? Det verkar i några andra europeiska länder ha funnits ett och annat normalspårslok med just tunntender.

På brittisk och amerikansk engelska kallas en sådan tender för en Vanderbilt tender. Dom har fördelen att en tender som ska rymma stora volymer vatten väger mycket mindre eftersom en cylindrisk tank är starkare och lättare i sin konstruktion än en fyrkantig tank. Sådana tendrar användes inte i Storbritannien.


Hela tråden: