Sjöbo - Lokstallar - Mekaniska verkstaden (Arkiv/forskning/litteratur)

av Richard Loe, Sunday, February 05, 2023, 18:01 (119 dagar sedan) @ Tore Blom

Vi läste in detta men ingen däröver kan bekräfta att de tillverkat motorer? Det är ju lite egendomligt för engländarna liksom har koll som jag ser det. Men på ett annat foto, en annan vy av vad som anses en annan motor, står just Princeps ingjutet så det är ett logiskt tänk. Men namnet kan ju lätt lånats då det är Latin för den främste/förste. Så är det ju med många motornamn vilka finns i olika delar av världen.

Jo, Princeps var kända för sina motorer, det var just dessa som gjorde firman unik. Princeps ägdes av John Hutton, och som motorkonstruktör hade han anställt Frank Arnott.

Bifogad finns en bild på bilen som Huttons firma byggde, man tillverkade och levererade även chassis med motorer upp till 20hk i effekt (finns beskrivna i flera utgåvor av Automotor Journal under 1904).

[image]

Hutton hade tidigare arbetat i Schweiz och var också agent för Berliet, Panhard och Mercedes, så han måste ha haft en hel del affärskontakter i utlandet. Det är fullt möjligt att Hutton exporterade chassis och motorer till andra länder.


Hela tråden: