VGJ Bo 1000 (Fordon: vagnar)

av Leif B, Monday, March 06, 2023, 09:40 (410 dagar sedan) @ Helén Marklund

Tack! Vad är skillnaden mellan Bo och BC0?

B = 2 klass
C = 3 klass
o/0 = "bogginolla", visar att vagnen är en boggivagn. Det är delade meningar om hur "nollan" ska skrivas, så här menas samma sak. Jag föredrar att skriva "o", så jag använder det nedan. (Du kan hitta långa diskussioner på forumet om vad som egentligen är korrekt skrivsätt för "bogginollan" men det tillför nog inget just nu för den här vagnens öden.)

[image]

När det gäller den här vagnen så syns det att vagnen ursprungligen är byggd som BCo. Det ser man på att fönsteravståndet är större i ena vagnsänden p.g.a. att 2 klass-kupéerna var rymligare än 3 kl dito. Den här vagnen hade uppenbarligen två 2 klass-kupéer i hitre änden och 3 klass i resten.

Av Kjells uppgifter framgår att hela vagnen ombyggdes eller bara nedklassades till 3 klass 1937 i hela vagnen, därav Co. När SJ tog över lade de till "p" för spårvidd 891 mm, d v s Cop. VGJ liksom andra banor som bara hade en spårvidd brydde sig inte om att använda "p".

År 1956 försvann 3 klass i hela Europa varför vagnen omlittrerades från Cop till Bop utan att vagnen i sig ändrades på något sätt (förutom märkning).


Hela tråden: