Kortaste Alfred Nobel-tåg som observerats? (Järnväg allmänt)

av Niklas Bygdestam, Thursday, March 09, 2023, 00:34 (413 dagar sedan)

Det trevliga tåget Alfred Nobel som gick från Stockholm till Hamburg försvann ju tyvärr 1994. Idag får man dock säga att detta återuppstått, fast med andra namn. SJ EuroNight mellan Stockholm och Hamburg är det tåg som får ses som dess efterträdare, men vi ska inte glömma att Snälltåget har tåg till Berlin och även säsongsmässigt kör från Malmö till Innsbruck med mera. Så vi är tack och lov tillbaks till vad det var igen, fast i moderniserad tappning.

Men låt oss gå tillbaks till gamla Alfred Nobel: Jag minns under lågsäsonger två versioner som kunde ses i Stockholm:

En version var två sovvagnar som var litt WLABmh174 eller WLABmh175, eller ibland en av vardera typen. Sedan var det en liggvagn litt Bcmh246.

En annan version som jag kunde se var bara en enda sovvagn som var litt WLABmh174 eller WLABmh175. Men då brukade det vara två liggvagnar litt Bcmh246 istället.

Men jag har aldrig sett ett riktigt minimalt tåg med bara en enda sovvagn och en enda liggvagn, dvs ett tvåvagnarståg. Men det känns ju som om detta borde ha inträffat vid extremt låg säsong eller lite bokningar. Så har någon sett ett sådant tågsätt?


Hela tråden: