Stockholm-Edinburgh (Tidtabeller)

av Oskar F, Sunday, March 19, 2023, 21:05 (493 dagar sedan) @ Richard Loe

Du behöver vara mer specifik i ditt val av tidsperiod.

Den mest direkta resan fram till 1973 var att ta tåget till Göteborg och där kliva ombord på en av Ellerman Wilsons seglingar till Hull. Där tog du sedan tåg till York och bytte där till ett tåg till Edinburgh. Alternativet till den resan var naturligtvis att segla med Svenska Lloyd från Göteborg till Tillbury. Där fick du ta tåget till London Fenchurch Street, tunnelbana eller taxi till London Kings Cross och sedan tåget norrut till Edinburgh.

Men det vanligaste var och är nog att resa till Köpenhamn och där ta tåget till Hoek van Holland (tidigare Holland-Skandinavien Express) för att sedan ta båten till Harwich (egentligen Parkeston Quay) och tåget (Hook Continental) till London Liverpool Street. Där blev/blir det tunnelbana eller taxi till London Kings Cross och sedan tåg till Edinburgh. Men, man kunde också ta The North Country Continental från Parkeston Quay och byta i York till ett tåg till Edinburgh (detta går fortfarande, men nu med byte i Lincoln och Newcastle).

Det gick ju även att resa med tåg till Esbjerg (byte i Malmö och Köpenhamn) och där ta båten till Newcastle. Här behövde du ta en taxi från båten in till stationen i Newcastle och där ta tåget till Edinburgh.

Jag är nyfiken på några exempel på typiska restider. I mitt första inlägg skrev jag för 50 resp 100 år sedan, men det måste inte vara exakt. Har du möjligen restider för något/några av dina exempel?


Hela tråden: