Långt tåg i Gnesta 1960-talet (Järnväg allmänt)

av Bobo L, Tuesday, March 21, 2023, 13:19 (394 dagar sedan) @ bosc

När kalla kriget var som hetast (!), oron för kärnvapenkriget ständigt var närvarande och befolkningsskyddet till stor del byggde på förhoppningen ordnad evakuering av de största städerna så fanns mängder av avställda personvagnar inom ca tjugo mil från dessa städer avsedda för utrymningstransporter. Dessa vagnar avsågs säkert för ett sådant ändamål.

Bortgångne Kjell Aghult beskrev en gång att den tidens försvarsplanering vid järnvägen utgick från att viktiga knutpunkter skulle kärnvapenbekämpas i tidigt skede av ett krig. Sådana orter var tex Nässjö Hallsberg, Hässleholm och flera andra, även i norra Sverige.

När jag gjorde lumpen 1980 skulle vi därefter krigsplaceras i främst Östgöta-brigaden. Under utbildningen ingick då exempelvis övningsmomentet att Norrköping bombats med en 200 kilotons laddning vilket dels försvårade (omöjliggjorde) svensk militär aktivitet i området och dels innebar omhändertagande av tiotusentals svårt skadade, döda och döende civila i den vidbrända och radioaktiva ruin som en gång varit Norrköping. Mycket läskiga övningsförutsättningar men också den troliga bakgrunden till 25 uppställda personvagnar i Gnesta.


Hela tråden: