Urspårat gruståg i trakterna av Åtvidaberg? En gissning. (Fordon: allmänt)

av Ola Almquist, Göteborg, Thursday, March 23, 2023, 22:50 (195 dagar sedan) @ Sven A

Skulle vara intressant att veta orsaken? Man ser att last har åkt ur men var lutningen/hastighet så pass rejäl så att det räckte för att stjälpa lasset s.a.s?


Har inget bra svar där men hittade en bild till.

https://smalsparsarkivet.se/objekt/atvidaberg-62/


Gruståget har vält, det har inte spårat ur.
Med hänsyn till att lämmarna på utsidan är nedfällda, men det saknas grus på utsidan som kan relateras till vältningen och det däremot finns grus på insidan och uppfällda lämmar och att tågsättet vält i en kurva, tror jag att man först lastat av gruset på utsidan och sedan skulle lasta av gruset på insidan kanske i kurvan. Man har kört sakta och fått en "knix" i längsled i tåget, kanske en broms långt bak där styrventilen läckte eller något liknande. Då tågsättet var osymmetriskt lastat och befann i en kurva med relativt hög rälsförhöjning, räcker det med en sådan liten sak så välter hela tåget.

I Östgöta-Correspondenten dagen efter olyckan stod det:

"Ett tågmissöde inträffade på tisdagsförmiddagen fyra kilometer söder om Åtvidaberg då ett gruståg med 16 vagnar spårade ur och 11 av vagnarna hamnade vid sidan av spåret.
Tåget var på väg med grus till arbetena med breddningen av järnvägen Åtvidaberg - Västervik och missödet inträffade i närheten av Ljungsbo. Det började med att en av vagnarna stjälpte och den drog i sin tur ytterligare 10 med sig. Passagerarna utväxlades med buss mellan Falerum och Åtvidaberg. Några större förseningar blev det inte. Ett hjälptåg från Västervik rekvirerades och anlände under dagen."

Bilderna på DM


Hela tråden: