Ansöka trafiktillstånd -- Styrelseledamöters... edit (Järnvägs- och Museiföreningar)

av Överkörmästaren, Monday, May 22, 2023, 15:52 (126 dagar sedan) @ Micke Carlsson

Om licens och gott anseende står i SFS 2022:365 Järnvägsmarknadslagen 2 kap. Kruxet är att lagen beskriver museitrafik som något som sker på ett fristående nät (=museibana) medan Transportstyrelsen förnuftigt nog talar om museitrafik överlag på länken ovan. Bäddat för trubbel, beroende på vem som menar vad...

Utifrån vad lagen ordagrant säger, så låter det som att en trafikförening som kör på Trafikverkets spår fortsatt ska ha licens och att Transportstyrelsen kan tänkas vara lite vilseledande i vad de skrivit på sin hemsida. Isåfall, om lagen har rätt, så ska en trafikförening fortsatt ha "gott anseende" vilket innebär att de ska företrädas av personer som har "gott anseende".

Nej, så är det inte, du har nog hakat upp dig på att uttrycket ”museitrafik” används för två olika syften i järnvägsmarknadslagen, dels för att förklara att lagen överhuvudtaget inte gäller för fristående järnvägsnät för person- eller museitrafik (1:4) och dels för att tala om att vissa delar av lagen inte gäller för den som enbart utför museitrafik på det järnvägsnät där lagen gäller. Men det betyder inte att reglerna är ihopkopplade via det ordet.

Genom att läsa avsnitt 10 i propositionen (2021/22:83, särskilt s. 238-242) så kan du själv övertyga dig om sådana JF är undantagna från licenskravet.


Hela tråden: