[Larm genom telefonringning i det publika telefonnätet] (Fotografier/bildfrågor)

av Anders Järvenpää, Thursday, May 25, 2023, 07:57 (329 dagar sedan) @ Anders Sandgren

Larmsystem som baserar sig på att telefonlinjen är korskopplad via en extern signalutrustning har funnits kvar intill det kretskopplade telefonnätets nedläggning (jag har tagit vara på denna typ av utrustning under år 2022). Larmsystemet har ingen inverkan på befintlig telefonstation och kan således kombineras med vilken typ av telefonstation som helst.

Det är skäl att förstå att strömbegränsningsmotstånd ingår i kretsen, i en del utföranden bestående av en vanlig telefonlampa med T-sockel, som har till uppgift att ta hand om kortslutningar och att se till att abonnenten inte får hela ringströmmen i örat vid lurlyft. Metalltrådslampor har egenskapen att deras inre motstånd växer kraftigt med ökad ström (högre glödtrådstemperatur), vilket gör dem till användbara komponenter vid denna typ av behov.

Ringsignalgeneratorns effekt i det digitala abonnentsteget (REU-kortet ROF 131 708 i äldre LSM:ar med fyralinjers linjekort) är dimensionerat för en uteffekt om ca 20 VA (se punkt 3.2.1 i 1551-ROF 131 708), vilket räcker till för att driva en begränsad mängd klockor. Ordinarie ringsignalgeneratorer med den eforderliga effekten för att förmå mer eller mindre driva alla till telefonstationen anslutna telefonapparaters klockor samtidigt, skulle ha drivit upp kostnaden för hela anläggningen avsevärt, vilket LME säkert inte ville göra som standard för att kunna sälja AXE-systemet till marknader som inte har kravet i fråga.

Det som däremot är lika viktigt är att hindra icke-prioriterade abonnenter från att ringa i en larmsituation för att eventuellt fråga vad som pågår och därmed blockera telefonnätet med trafik. Denna funktion har funnits i AXE-systemet hela tiden och aktiveras med kommando PLSDC. Önskad prioritet per abonnentledning sättes med abonnentkategorin PRI. Anrop från icke-prioriterad linje sättes omedelbart i linjeblockad vid anrop. Se OPI "System Alarm State, Change" för vägledning (de av oss som har tillgång till en lämplig ALEX-databas hittar säkert detta).

Jag har provat denna funktion och konstatrerat att den fungerar som planerat.


Hela tråden: