C7 1774 (Järnvägsmuseet informerar)

av Kent Hedqvist, Tuesday, May 30, 2023, 12:49 (116 dagar sedan) @ Micke Carlsson

Det är klart att det kan ha hänt någon enstaka gång, men knappast regelmässigt. Vid behov hade man ju Eksjös växellok (K3, K4, K9 eller K24) att ta till. Att ha 1774 placerad i Eksjö för denna tjänst skulle ju innebära att man måste ha en extra lokbesättning och ett extra lok påeldat.
Ingenstans i annotationsböckerna finns påskjutning noterat här. När lokföraren Carl-Erik Carlsson fick se NOJ-filmen där ett inhyrt TGOJ-lok sköt på ut från Eksjö utbrast han indignerat: ”Där behövs ingen påskjutning, det måste man gjort bara för filminspelningen! Han tillade att de aldrig hade påskjut här.
En liten utvikning: CEC tillstod att han bara hängt sig en gång med ånglok och det var i Breviksbacken. Det låg till så här: Han skulle under dagen dra banarbetståg (gruståg) på NOJ. Efter att ha sett körorden påpekade han det olämpliga att ligga strax före persontåget vid återresan till Nässjö. Men ledningen ville pressa ned tiden för att slippa traktamentskostnaden som skulle uppstå om man gick efter persontåget. Den snålheten belönades med att N5-loket som normalt inte hade några problem här kurkade i backen och persontåget blev försenat. 20 minuter för igångsättning står det i annotationsboken.
Kent


Hela tråden: