Makadamisering Dalgränsen - Hästbo 1957 (9 bilder) (Bana)

av olle sundström, Monday, September 18, 2023, 18:23 (15 dagar sedan) @ Jan-Anders Wihrén

Tack för dessa underbara bilder: ett otal "barb" i rutiga skjortor, blåbyxor och bensinbolagskepsar! Det är nästan så att man hör lagbasens "hej bax å hå bax" när spåret skulle justeras.

Nio år senare kom jag att stifta bekantskap med denna fogelbergare ell någon bror till honom. Sålunda feriearbetade jag sommaren 1966 som barb och vid ett tillfälle var jag hjälpkarl på en till motortralla ombyggd tvåaxlig Hilding C-buss, nummer 3108 om jag minns rätt. Fogelbergarn skulle hämtas något eller några stationshåll upp efter FVJ och fraktas till Hinsnoret där den skulle användas vid ommakadamisering av spår ett efter urgrävning av en besvärlig lerknöl.

Fogelbergarn skulle dras av ett D-lok med träkorg och jag kommer ihåg att förar'n (som hette Kindlund) kom in till farsan på tågex och frågade (jag utesluter svordomarna): hörrö Pelle, va' mmm är det där för mmmmm grej, har Du sett någe dylikt tidigare? Det hade inte farsan men öbm Martin ? i Borlänge instruerade allt och alla till allmän belåtelse och det eviga tjälskottet var eliminerat.

Vid genomläsning av ovanstående text inser jag att den knappast intresserar någon nu sextio år senare men kanske nå'n mer gubbe som jag kan dyka ner i minnen från ungdomssomrarnas trevligheter.

Olle S


Hela tråden: