Kvicksund 1941 (Historiskt material)

av Christer Fredriksson @, tisdag, april 21, 2009, 15:06 (4666 dagar sedan)

Presenterar här några foton från vardagen i Kvicksund sommaren 1941, tagna av min fader Olov Fredriksson som då tjänstgjorde som stationskarl och brovakt i Kvicksund. Han flyttade därifrån 1942, men återkom som stationsföreståndare våren 1955 och flyttade vidare på hösten till Grängesbergs Malmbangård som Stins.
Under denna korta och vackra tid tillbringade jag mycket tid på bron vid broöppningar.

Från öster mot väster, dvs mot Köping/Arboga, med Kvicksunds hotell till höger/norr och Konsumbutiken till vänster/söder. Mellan bron och hotellet ses banvaktsstugan för brovakten:
[image]

Mot Köping/Arboga från Banvaktsstugan för brovakten omedelbart norr om bron och vid det norra brofästet:
[image]

Bron från söder mot norr med Kvicksunds hotell. Genom brons fackverk kan banvaktsstugan för brovakten ses. Här ses även de två yrkesfiskarnas fiskestugor som var bosatta i Kvicksund, en på Västmanlandssidan/norra och en på Södermanlandssidan/södra:
[image]

På bron mot norr, Kvicksunds hotell i mitten. Trapporna till höger upp till manöverhytten var läskiga att gå i på den nedre halvan, ty då gick trapporna på utsidan av bron:
[image]

Ångfartyget Kvicksund passerar bron från Stockholm mot Arboga i den lilla rännan för att kunna lägga till vid stenpiren. Normalt gick fartygen i den hitre och stora samt djupaste rännan. Semaforen visar stopp in till Kvicksunds station, det fanns även en semafor norr om bron:
[image]

Segelfartyg väntar på broöppning vid oljehamnen, ty bron öppnades bara under bestämda tider mellan vissa tåg med längre tid emellan:
[image]

Segelfartygen kastat loss inför väntad broöppning:
[image]

Ett av segelfartygen har passerat bron mot Köping/Arboga eller Örebro. Vid stenpiren med den lilla väntkuren lade alltid ångfartygen mellan Örebro, Arboga och Stockholm till då resandeutbyte skulle utföras. Bilden tagen från övre våningen i banvaktsstugan mellan stationshuset och bron där mina föräldrar då bodde:
[image]

Kvicksunds tegelbruk med en av TB´s pråmar vid bryggan. Träkajen med spåret nere till vänster är OFWJ hamn och spår:
[image]


Hela tråden:

 

powered by my little forum