Kreosotanläggningar på Gotland (Bana)

av nicke, Monday, March 03, 2008, 18:54 (5869 dagar sedan) @ Kurt Möller

ja, jag har ingen aning. Jag har aldrig sett någon dokumentation om detta, men jag tycker det är intressant industrihistoriskt. Kreosotanläggningar har en tendens att ha försvunnit spårlöst.

Järnvägarna på gotland måste väl under åren ha använt sig av impregnerade slipers av NÅGOT slag? T o m tjära är bättre än inget. GHJ:s första banutbyggnad från 1976 var helt upprutten bara 8 år senare, då helt oimpregnerad slipers lades ned i grusbanvallen. Sedan tillkom på den gamla goda tiden telegraf och telefonstolpar, spårspärrar, vägbommar, lastbryggor mm.

Besiktningsdokumenten från SlRJ 1902 anger:

"Syllens tjocklek (skrådd på två sidor) tjocklek 0.15 m"
"...Syllarne äro af furu och hafva en längd af 1.8 meter. De äro utlagda till ett antal af 15 under skena af 9.15 meters längd. Största syllafstånd är 0.7 meter."

Det skulle iofs visa att det handlade om oimpregnerade slipers med avseende på skråddningen som lämnar bark kvar. Spekulativt skulle man kunna säga att ekonomin vid byggnationen var mycket kärv och det då är möjligt att syllarna byttes mot impregnerade succesivt under följande år. Mer info mottages tacksamt.


Hela tråden: