Nytt från KUJmf: lokstallsisolering, bidrag och Z4tu-insamling (Järnvägs- och Museiföreningar)

av Anders Nordebring, Monday, March 03, 2008, 19:32 (5870 dagar sedan)

Hos Köping-Uttersbergs Järnvägs mf i Köping pågår för närvarande ett arbete som vi väntat länge på att kunna finansiera och genomföra, nämligen isoleringen av vårt lokstall. Stallet byggdes 1997 (i stort efter ritningarna till banans ursprungliga lokstall i Köping), men har varit alldeles oisolerat och därför föga lämpligt som arbetslokal under vintern. De temperatursvängningar som har uppstått och den stundtals fuktiga miljö som rått har knappast heller varit bra för fordonen. Nu bygger vi alltså bort dessa problem. Samtidigt förbereder vi också för en ny utställningsdel i lokstallet. Arbetet finansieras av två tidigare bidrag från Sparbanken Västra Mälardalen i Köping resp. Riksantikvarieämbetet och ett nyligen beviljat bidrag (om 77 500 kr) från Köpings kommun.

Också ett annat viktigt bidrag har under den senare tiden beviljats KUJmf. Det är Stiftelsen Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur som har givit oss 50 000 kr till vårt lokomotorprojekt. Detta projekts mål är att återombygga lokomotorn Z4tu 316, som föreningen fått som deposition från Hagfors järnvägs- och industrimuseum, från det nuvarande NKlJ-utförandet till 1093 mm spårvidd och det utseende den hade när den på sextiotalet trafikerade fd. KURJ. Bilder på lokomotorn i nuvarande utförande och mera information finns på KUJmf:s nätsida.

Liksom kommunens bidrag till isoleringen är stiftelsens bidrag till lokomotorn mycket glädjande, men projektet kräver mer pengar och förutom att fortsatt söka medel från olika håll börjar KUJmf nu också en insamling bland medlemmar och intresserade till förmån för Z4tu 316. Envar som gärna vill se en lokomotor rulla igen på det breda smalspåret får hjärtans gärna bidra med valfri summa till insamlingen! Alla givares namn kommer i sinom tid att kungöras på lämpligt sätt. Bidrag emottages tacksammast till plusgiro 82 92 86-4 (KUJmf).

Föreningens årsmöte kommer f.ö. att hållas söndagen 30 mars hos en av våra föreningsgrannar i Köping, Bil- och teknikhistoriska sällskapet. Efter mötet följer en särskild visning av BTS' stora och intressanta samling. Kallelse är på väg till våra medlemmar och mer information följer på hemsidan.


Hela tråden: