Skånska vägskydd: Önsvala/Önsvalla igen (Signaler/säkerhet)

av Gunnar Ekeving, Saturday, July 11, 2009, 10:08 (5187 dagar sedan)

För några veckor sedan skrev jag om [link=http://www.jvmv2.se/forum/index.php?mode=thread&id=31697']Önsvalla[/link], detta i anslutning till några bilder från maj 1956. Det framkom då att platsen oftast kallats Önsvala. Nu hittar jag ytterligare några bilder från Sveriges Järnvägsmuseum, tagna i oktober 1956, och dessa är märkta "Önsvala"
[image]

Ovan ser vi banvaktsstugan och ett trasigt kryssmärke. Det var vanligt att nedre högra delen av krysset kördes sönder, och motsvarande gällde skyltdelen med texten "VÄG" på förvarningsskyltarna med "JÄRN VÄG" i form av ett halvt kryssmärke.

[image]
I oktober samma år hade ljus- och ljudsignaler tillkommit, och det trasiga kryssmärket ersatts med ett nytt

[image]
Här ser vi korsningen från andra hållet. Ett går rusar förbi medan några av signalteknikerna arbetar vid reläkuren till vänster

Önsvala ligger mellan Malmö och Staffanstorp. I tidtabellsboken del A från 1955 nämns en hastighetsnedsättning till 75 km/h på grund av kort frisiktssträcka vid korsningen. Det var troligen banvaktstugan som skymde.

1957 hade hastighetsnedsättningen försvunnit, korsningen var ju pga de automatiska signalerna inte längre frisiktskorsning


Hela tråden: