Det där om "musealt" igen... (Järnväg allmänt)

av Johan Vinberg, Bromsten, Tuesday, October 06, 2009, 13:11 (5288 dagar sedan)

För några måander sedan förslog jag att skrota ordet musealt, då jag tyckte det används allt för ofta och framförallt för att rättfärdiga "ohistoriskt korrekta" gärningar på museibanor och dito föreningar. :-)

Debatten fosm följde var bra och intressant. Framförallt försökte vi inte övertyga varandra om att "jag har rätt, du har fel".

Därefter har jag varit ute på diverse museibanor och fått vänliga kommentarer och dito gliringar om debatten ifråga.
Kanske det av mig föreslagna alternativa begreppet "historiskt korrekt" avskräcker. Att man känner sig inmålad i ett hörn om man skulle utlova ett "historiskt korrekt nyrenoverat ånglok". ;-)
T.ex. är asbetstätningar i ett ånglok historiskt korrekt men med tankte på att det idag är omöjligt att få tag på detta och att de ersatts med moderna packningsmaterial. Altså kan aldrig ett nyrenoverat ånglok vara historiskt korrekt om man skulle hårddra det!!!

MEn ett ord som jag aldrig ser oss använda - men som jag tror skulle både underlätta och vara vägledande är "antikvarsikt".

"Vi planerar en antikvarsikt revision av personvagn ÖÅJ Co3".
"När vi byggde det nya stationhuset i Värperud försökte vi tänka antikvariskt".
"Stationshuset i Äggamåla är så om- och tillbyggt att det inte går att återställa antikvariskt"
"Godsvagn KUJ Fo32 har vi inte reoverat antikvariskt eftersom den enbart ska användas hårt i banupprustningsarbetet mellan Riddarhyttan och Uttersberg".

Så kanske vi istället för att tänka musealt, eller historikst korrekt i våra gärningar inom resp förening så kanske vi istället borde tänka antikvariskt?!?! :-)

Undrar
Johan


Hela tråden: