Det där om "musealt" igen... (Järnväg allmänt)

av Granis, Tuesday, October 06, 2009, 13:48 (5314 dagar sedan) @ nicke

...Ett bruksskick är ofta mer intressant, med patina och man ser att det har använts och därmed får en naturlig känsla för objektet.

Jodå. Och oftast lättast att (på kort sikt) åstadkomma också. Problemet är väl bara om föremålet ska [i]användas [/i]också, som järnvägsvagn eller stationshus t ex, så ställs det ju säkerhetsmässiga och praktiska andra krav. Och så är ju ofta fallet vid museibanor. Plus att det oftast med tiden innebär att jobbet måste göras om, varför det på lång sikt faktiskt innebär [b]mer [/b]jobb i o m det. "Det kostar att hålla Gandhi fattig", som någon vis man sa.

Då blir det ofta bättre att "göra jobbet ordentligt", t ex bygga en ny vagnskorg, och då kan man lätt ta till moderna material och metoder för att göra jobbet bättre och billigare. Men det är då det är viktigt att inte göra det [b]för [/b]lätt för sig... Fast några patentlösningar finns det inte; det varierar mellan föremål och föremål och från förening till förening. Annat än att just komma överens om det: Att inte göra det [b]för [/b]lätt...

/ L G


Hela tråden: