Det där om "musealt" igen... (Järnväg allmänt)

av J. O. Andersson, Wednesday, October 07, 2009, 09:15 (5287 dagar sedan) @ Micke Carlsson.

Att säga att man inte gillar korv är inte att skriva en kokbok! :-P

När jag föreslår att vi skall ta lärdom av byggnadsvården så menar jag inte att vi skall anta samma antikvariska principer som majoriteten av byggnadsvården tillämpar just nu, eller har tillämpat vid något tidigare skede. Det finns andra lärdomar att dra!

Man måste först och främst vara medveten om att det inte finns några "allmängiltiga" antikvariska principer, det ligger inget sådant inbakat i ordet antikvarisk. För att ge vederhäftighet åt verksamheten måste vi definiera och publicera våra antikvariska principer, och kan vi göra det genom en gemensam samarbetsorganisation så ger det bättre slagkraft. Rigamanifestet är en bra start, men det är inte heltäckande.

Man måste också vara medveten om att antikvariska principer är föränderliga. Det vi tycker är självklart idag kommer sannolikt inte att vara det sett ur nästa generations ögon. Och när vi förfasar oss över tidigare renoveringar som vi anser är felaktigt utförda så måste vi komma ihåg att även om dom inte fanns publicerade så hade den som gjorde jobbet sannolikt antikvariska principer till grund, dom överensstämmer bara inte med våra! Just på den punkten är Rigamanifestet en styrka, det är viktigt att vi sparar originaldelar, dokumenterar arbetet och arkiverar dokumentationen så att kommande generationer kan återställa det vi ställer till med.

Genom att byggnadsvården har haft så varierande ideal under åren samtidigt som många arbetsmoment är direkt överförbara till vår verksamhet så skulle vi kunna dra lärdom av byggnadsvårdens misslyckanden genom åren istället för att göra om dom själva. Med 50 års erfarenheter i ryggen har vi dock gott om egna misslyckanden att dra lärdom av också. Det finns några exempel på sådana som ofta och gärna dras fram i debatten, men skall man lära sig något av dom så måste man bemöda sig om att sätta sig in i bakgrunden till varför det blev som det blev. Detta skrivet väl medveten om att det är roligare att raljera över andras misstag än att göra det besvärliga extraarbetet som krävs för att inte själv repetera dom...


Hela tråden: