Bilder från Sveriges Järnvägsmuseum (Signaler/säkerhet)

av Gunnar Ekeving, Thursday, October 08, 2009, 21:05 (5306 dagar sedan) @ deepblue2x

Vadan detta intresse för Knislinge? Ortsbo i grunden?

nej, visste inte ens att platsen existerade förrän jag råkade hitta pärmar med vägskyddsbilder i ett av muséets arkivutrymmen :-)

Intressant är t ex att SJ ännu under 1950-talet satsade på att rationalisera och förbättra även sidolinjer. Samt att manuella svängbommar sattes upp vid en tidigare oskyddad korsning pga att fruktträd vuxit upp till sikthinder

"Bilder från Sveriges Järnvägsmuseum" - finns det någonstans på nätet man kan hitta fler historiska bilder eller ligger de gömda i något arkiv?

Järnvägsmusei vänner har under flera år avlönat en bildskannare (järnvägsdiggare, vilket haft fördelen att bilderna blivit korrekt registrerade), och förhoppningsvis kan inskanningen fortsätta. Det står lite om detta i vännernas årsbok Spår 2009. Den omfattande fotosamling som Stig Nyberg donerade till muséet har delvis skannats in av externt företag. En annan medlem i vännerna har på lediga stunder skannat in en gigantisk mängd ritningar. Tanken är väl att bilder och ritningar skall bli tillgängliga på nätet, men allt detta är beroende av idéella insatser från aktiva inom Järnvägsmusei vänner, så det går inte i en hast. Tills vidare kan man besöka muséet i Gävle, där Järnvägsmusei vänner finansierat och installerat en databas där bilder är sökbara från några lokala datorer. Internetuppkopplingen är väl dock ännu inte tillräckligt kapacitetsstark för att medge åtkomst från nätet.

Många bilder finns också på [link=http://www.historiskt.nu/]historiskt.nu[/link]


Hela tråden: