Enmansfortet på Gotland (Järnväg allmänt)

av Micke Carlsson, Thursday, March 27, 2008, 14:15 (5866 dagar sedan) @ Granis

En vidareutveckling av 2000-årig försvarsteknik, den "Romerska fyrkanten" här omdanad till en "Romersk ring"... Ryssarna skulle väl skrattat käken ur led, och sedan hade vi tagit dom!

Vad mer är, är att dylika små försvarsverk ändock och ständigt förekommer i järnvägsmiljö, men vi har såvitt jag vet inte något i den vägen bevarat?

Samma storlek förekom även i plåtmodell, ett exemplar fanns rätt så precis i bildens övre högra hörn (Johannesfredsvägen, Ulvsunda) men jag vet inte om den finns kvar.


[image]

Tänk er en mogen man i sina bästa dar, iförd vadmal och vit trikå, utsöndrande dunster av tårgas och ärtsoppa, sittandes vid en lägereld med en puttrande snuskburk spelandes kort tillsammans med en ilandfluten förrymd krigsfånge och en MC-ordonnans? Som motvikt till High-Chaparrall-kovbojs och andra kringaktiviteter som då och då övervägs vid rikets jernbanecentra. Finns det inga hemvärnsnostalgiker på kalkstenshawaii som skulle gå igång på ett aktivitetssamarbete i den stilen? Och så kan man ju kanske upplåta lite plats för någon fältmässig utställning eller liknande vid Eken eller Munkebos?

Med tanke på hur många 08:or som dels semestrar på ön och dels också har värnpliktat bland kalk och grötig dialekt, så kanske det vore en direktträff med precision?


Hela tråden: