Gasbelysning i vagnar (Fordon: vagnar)

av Christer Nyqvist, Wednesday, April 09, 2008, 12:38 (5851 dagar sedan) @ Per Ljungberg

Jag har hört att det fanns speciella regler för rörmaterial och installation av gasutrustningen. Har någon tillgång till en installationsanvisning?

Med tanke på allt det radioaktiva i glödstrumporna verkar gasen överflödig. Men skall man prompt ha sådan gäller det att se upp. Acetylengasen reagerar och blir högexplosiv vid kontakt med bl a koppar och silver. Även legeringar med dessa som har hög kopparhalt kan orsaka reaktion. Således enbart stål i ledningar och armatur. Har för mig också att rum med större diameter än 50 mm kan orsaka självexplosion.
Hur är det med gasflaskorna numera? Hållarna på vagnar är gjorda för rund botten medan dagens flaskor har fot och passar således inte i hållaren utan ombyggnad. Även gasanslutningen är nu med gänga istället för med ett hoppressat förband. Jag minns från den tiden innan dissidenterna blev utrensade på en ångtågsjärnväg i västra Västergötland hur vi hade egna flaskor av gamla fotlösa typen. Det var ett konstant gnäll från gasleverantören vid varje fyllning eftersom de inte gick att hantera på samma sätt som sina moderna kollegor.
Hur gör ni numera, ni som har gasljus i drift?


Hela tråden: