Gasbelysning i vagnar - Richard?? (Fordon: vagnar)

av Richard Loe, Wednesday, April 09, 2008, 13:32 (5832 dagar sedan) @ Kurt Möller

Nja, det vi pratar om är vad som på engleska kallas "the mantle", dvs den delen av lampan som ger ut ljuset när den värms av gasen. I museivagnar så består glödstrumpan oftast av en bommulsväv som är först dränkt in en blandning av 99% torium dioxid och 1% cerium dioxid. Denna blandning ger av ett mycket vitt sken när den värms, därav användningen i belysning. Man kan göra gastrumpan starkare genom att doppa den i sk Collodion (en blandning av eter och nitrocellulosa och ibland diverse alcoholer). Asbesttråd användes för att fästa gastrumpan i själva lampan, men numera används normalt någon form av ståltråd.

Anvädningen av torium i sådana lampor är inte i sig ett problem - det har beräknats att strålingen man skulle få från en sådan lampa är ungefär 1-2 mSv under ett år, att jämföras med vardaglig strålning fråm marken mm på ungefär 300-400 mSv över ett år. Det är tillverkningen som är ett problem.

De sista gasbeslysta vagnarna i Storbritannien försvann innan andra världskriget, och inga är bevarade i trafik. Vill man ha reservdelar så kanske man kan börja med att ställa en fråga på Historic Lamp Forum (http://www.be-back-later.com/forums/). Alternativt så kan man köpa moderna glödstrumpor, dessa brukar vara tillverkad av rayon och olika metaller, dock så är dessa väldigt sköra efter dom har använts första gången.


Hela tråden: