Kända lok i film? (Järnväg allmänt)

av Conny Sernfalk, Monday, May 24, 2010, 00:41 (5079 dagar sedan) @ Marcus

Ett av de mer kända lok som varit med på film är väl TÅGABs TMY 106 som var med i von Triers "Dancer in the dark" i sin Great Northern-design

http://linux.abc.se/~m10901/RAIL/TMY106.html

Vilka fler filmstjärnor rullar runt på skandinaviska spår eller finns i museiföreningars ägo, finns någon förteckning?

/M

Oj oj. Det måste bli en lång lista. de flesta föreningar som har/haft trafiktillstånd torde ha medverkat i Filminspelningar/Tv/ musikvideos åtskilliga gånger. Därutöver andra större trafikutövare samt JVM.
En del föreningar (kommer inte ihåg vilka) har sammanställt sin filmmedverkan på sina hemsidor.

Det har även funnits tidigare trådar som kanske sök funktionen kan användas till

När det gäller tidig medverkan så filmades ÖSLJ 1966 i Tv programmet Popside. Se länk :

http://www.jvmv2.se/forum/index.php?id=16290

Popside spelade även Õn ett helt program med Stockholms dåvarande museispårvagnar i trafik på Stockholms gator där olika då kända popmusiker medverkade (bl.a The Hollies)

E2 1331 medverkade i Tv produktion under mitten av 1960 talet bl.a vid Hagalunds lokstation. JVM har foton från tillfället.

E 902 medverkade i filmatiseringen av "Bombi bitt och jag" ca 1968-69 med läckra scener från Vollsjö och bl.a vattentagning. Huvudrollsinnehavare var en mkt ung Stellan Skarsgård.

Om jag inte minns fel medverkade E 1195 i filminspelning på Ursviksspåret ca 1970.

SRJmf medverkade en kort stund i tv programmet "landet runt" 1969 med anledning av det nyinköpta ångloket Gp 3132. Kul att programmet fortfarande finns kvar.

Detta är vad som dyker upp i huvudet en sen söndagskväll. men det är väl egentligen toppen på ett isberg. särskilt om man tar med musikvideos och snuttar som visats som reklam i tv.
Sen har vi ju lokaltv i Stockholm/Sollentuna som ofta visat Norstens trevliga järnvägs filmer. Man ska nog inte underskatta filmernas spridning och betydelse. Åtskilliga icke järnvägsintresserade har sett dom.


Hela tråden: