1958 års beskrivning av expeditionslokalers inredning (Historiskt material)

av Peter Sjöquist, SH ⌂ @, fredag, januari 11, 2008, 16:59 (4675 dagar sedan)

Intresserad av inredning på tågexpeditioner och rastlokaler? Då kan jag rekommendera dokumentet "Inredning av stationernas expeditionslokaler -
Meddelande från organisationsavdelningen Ta nr 5
", ursprungligen utgivet av Kgl. Järnvägsstyrelsen, drifttjänstbyrån år 1958.

På 1950-talet tog man inom SJ fram ett standardsortiment av möbler och inredningsdetaljer för biljettluckor och expeditionslokaler som på många ställen finns åtminstone delvis kvar än idag på bemannade stationer. De smått klassiska tkl-skrivborden, biljettluckorna och pärmfacken var en given del av stationsmiljön. Likaså känner man igen de ännu ganska vanliga borden och stolarna i personallokaler för ban- och verkstadstjänsten m.m.

Smalspåret i Hultsfred AB har kopierat upp en mindre upplaga av denna skrift där detaljerade instruktioner om hur man planerade expeditionslokalerna, vilka möbler som skulle finnas och hur de beställdes. Ritningar, skisser och fotoillustrationer finns i stort antal.

[image]
Inredning på expeditionen i Virserum, enligt blyertsdatering under en av lådorna uppsatt 1961, bör ha projekterats enligt 1958 års anvisningar.

Originalet, tryckt i svart/vitt på för tiden oblekt (?) dvs idag gulnat papper, var avsett att sättas in i de klassiska mörkgröna SJ-pärmarna med papprygg i A4-format. Denna utgåva är xerox-kopierad, dubbelsidig liksom originalet och häftad i enkelt utförande med en hyfsad bildkvalitet.

Ett måste för alla med expeditionstjänst eller intresse för stationsinteriörer!

60 sid (några blanka). Häftade dubbelsidiga xeroxkopior. Pris 50 kr + porto.

Beställs enklast genom ett mejl till forsaljning (at) smalsparet.nu .

Passa på att beställa vår skrift om VÅHJ m.fl. järnvägar samtidigt så bjuder vi på det ena portot!


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum