Skånska vägskydd: Åkarps gästgivaregård vid Marieholm (Signaler/säkerhet)

av Claes J, Monday, November 15, 2010, 22:52 (4901 dagar sedan) @ Gunnar Ekeving

Återigen fina bilder av vad som när de togs var alldagliga situationer och som nu är svunnen historia.

Drygt 700 meter efter Marieholms bvstuga finns en plankorsning Kvarngatan. På 1950-talet hette den Åkarps gästgivaregård. Även gästgivaregården har bytt namn, och heter numera Marieholms gästgivaregård. Antagligen hade man problem med besökare som irrade runt och letade gästgivargård i det kanske mera kända Åkarp som ligger mellan Malmö och Lund.

Denna Åkarps Gästgivaregård finns inritad på kartor från 1700-talet och har anor från 1500-talet. (Vilket är långt innan Marieholm kom till - orten fanns inte innan järnvägen kom.)

[image]

Byggnaden med takkuporna i gatans förlängning är just Marieholms Gästis. (Bilden tagen söderut.) Det är strategiskt beläget i korsningen mellan 2 gamla vägar: Nuvarande väg 108 från Röstånga och norröver till Kävlinge och söderöver och gamla väg 17 Landskrona - Eslöv. Båda väl trafikerade redan på 50-talet.

[image]

Bilden tagen österut, mot Marieholms station. Vi kan se stationshuset skymta till höger om spåret (bortom gavlarna), och mittemot, till vänster om spåret ligger godsmagasinet. Byggnaden till höger med tornet är Marieholms brandstation. Notera utfartssignalen som är monterad på kontaktledningsmasten vid övergången.

1984 var bangården riven, och station och godsmagasin borta. Ett genomfartsspår är allt som återstår. Men denna övergången finns kvar!!


Hela tråden: