Identifieringshjälp (Järnväg allmänt)

av Bobo L, Wednesday, May 14, 2008, 15:35 (5824 dagar sedan) @ HKN

Bland allt som kommer in till Sveriges Järnvägsmuseum finns en del som är svårt att artbestämma. Nu har inkommit en låda, märkt Dsp F, som innehåller en del saker som är obekanta för oss. Kan någon bland forumets läsare identifera vad detta är månne?


[image]

En del av innehållet i lådan inkluderande hushållsvåg...

[image]

Interiör av den största prylen.

/Hasse

Det är fältutrustning för en geotekniker! Konen används för konprov, dvs ett test för att se en lerig eller siltig jordarts stabilitet, genom dess utflytningsegenskaper.

På den nedre bilden syns en apparat för analys av kornstorleksfördelning i en jordart eller ett jordprov. En noggrannt uppmätt mängd av det (torra!) provet hälls i den översta nätkorgen som kallas för sikt, med grova maskor. Därefter läggs locket på och behållaren vibreras kraftigt i bestämt ett antal minuter varvid provvolymen skakas nedåt i behållaren genom nedåt siktarna vilka har allt finare maskor. Sikten med de finaste maskorna har en maskvidd som är 0,063 mm. Därefter vägs innehållet på varje sikt, vilket plottas i ett diagram som sedan grafiskt visar det undersökta provets egenskaper, dvs dess innehåll av olika fraktioner.

Man brukar ibland hävda att den svenska geotekniska vetenskapen föddes i och med Getå-olyckan, där orsaken ju visade sig vara att de underliggande jordlagren under bankroppen efter omfattande regn blivit vattenmättade vilket ledde till att vibrationer från det annalkande tåget utlöste ett skred som drog med sig både bankroppen och tåget. Efter detta inleddes ett omfattande forskningarbete för att förstå de komplicerade sambanden kring jordars beteende under olika belastningar, vattenmättnadsförhållanden etc.

Jordarternas indelning och egenskaper

Svenska Geotekniska Föreningen om geotekniska provningsmetoder

Exempel på siktdiagram

VV om kornstorleksfördelning genom siktanalys

SGF:s ordlista

Information om siktanalys

/Bobo L som knådat lera, tuggat på gyttja och skakat siktinstrument :-)


Hela tråden: