Morrgans åsikt om FVJ (Järnvägs- och Museiföreningar)

av Conny Sernfalk, Tuesday, January 15, 2008, 11:03 (5938 dagar sedan) @ Anders Ö/NJM

Kloka ord från Christer och Anders!

Genom engagemang i många olika föreningar under 40 års tid har man sett ett och annat. SvårÕgheter uppstår som kan handla om mål/inriktningar, att styrelsen inte mäktar med att han hantera föreningens ambitionsnivå och mål, konflikter mellan individer inom förening som kan leda till destruktiva gruppkonstillationer, individer som agerar för självsvådligt, individer som inte fullföljer viktiga åtaganden o.s.v listan kan göras lång....

Det finns idag föreningar inom gammeltågsbranchen som kommit en bra bit påväg att ha tydliga mål/inriktningar som är väl förankrade hos både medlemmar och förtroendevalda. Därtill en organsiation som är anpassad till förutsättningarna och målen. En sådan förening får det också mer förspänt att finna intresserade förtroendevalda som t.ex ställt sig dom frågor Christer tar upp och som kan skilja mellan föreningens väl och egenintressen.

Dock tror jag alla föreningar genomgått problem som inte bara kan lösas av en styrelse eller lösas på plats (kommunikation) mellan medlemmar. Det är då föreningen får använda sig av stadgeenliga former som ex. möten, extrastämma, årsmöte där frågor kan avgöras förutsatt att kallelse till mötet/stämman skett stadgeenligt. Vid tvister kan detta bädda för att grupper försöker mobilisera gamla och nya medlemmar för att få majoritet för sin sak och kanske förberett sig genom egna förslag på styrelseledamöter.
En del kallar detta för kuppförsök, speciellt om någon grupp anses ha dold agenda med sitt agerande. Oavsett vad man kallar det är det en föreningsmedlems rättighet att bli kallad och ha rösträtt vid möten/stämma.
Det är dock önskvärt för föreningsdemokratin att alla berörda är öppna med sina avsikter och åsikter.

Morrgans avsikt må vara det han själv skriver, men kopplingen till FVJ:s uteslutna kassör ger upphov till frågetecken.
Som utomstående får man intrycket att det mobilÕseras till den extra stämman som ska äga rum i syfte bl.a att avsätta hela styrelsen (utom möjligen kassör).
Om det finns någon form av gruppkonstillation bakom detta bestående av Morrgan, m.fl personer från Göteborg, FVJ:s uteslutna kassör, andra personer tror jag det skulle öka i trovärdighet att detta redovisades öppet och dom personernas avsikter. Morrgans programförklaring för vad han anser FVJ skulle göra är inte speciellt kontroversiell. Kassörens avsikt är då mer diffus och kan tolkas som en vilja att avveckla hela föreningen. Alternativt att anpassa FVJ:s kostym så att lämpliga fordon/materiel kan säljas ut till andra föreningar. Något som både BJs och andra föreningar kan ha en hypotetiskt intresse av.

FVJ:s styrelse å sin sida skulle säkert vinna på att själv presentera en bland aktiva, förankrad och tydlig handlingsplan över vad man vill. Må vara att sådan inte tas fram i all hast, om den skall förankras bland FVJ:s aktiva medlemmar.

Det är positivt att Morrgan klargör sin ståndpunkt. Det är öppenhet jag efterlyser så att FVJ medlemmar (överväger att bli själv) klart kan bilda sig en uppfattning den dag det blir en stadgeenlig sammankallande stämma. Huruvida stämman den 19:e är det får deltagande medlemmar ta ställning till där.


Hela tråden: