Järnvägssällskapet Herrljunga-I väntan på BJs (Fotografier/bildfrågor)

av Per-Åke Lampemo @, Freden, Östad, Monday, May 26, 2008, 09:57 (5786 dagar sedan) @ Sara Persson

Ett bildsvep från igår.

[image]
Dags att tända i pannan, Lampemo,Gunnar och Johan? var duktiga med att hämta ved och...

[image]
...Olja för att tända i pannan. Tänt var det här...och vad det rök sen =)..

[image]
..naturligtvis vart vi tvugna att öppna luckan i taket..

[image]
Det går att få rätt häftiga bilder,när man inte fokuserar på just själva loket utan något helt annat....Eld =).

[image]

[image]
Efter fikat stod vi och prata en stund innan arbetet satte igång igen, smörjning,städning av vagn och stall.

[image]
Lampemo glömde dock mössan på bordet...

[image]

[image]
Lampemo i väntan på BJs.

Får tacka så mycket för en väldigt trevlig dag, med mycket intressanta inslag =).

/Sara

Det har varit en trevlig helg för oss i Jvmv Herrljunga. Många intresserade kom på besök denna helg.
Vi hade bestämt oss för att bland annat koppla upp ångloket SJ B 1038 på lördagen. Detta jobb gjordes av Robert och Johan efter lunch. Loket eldades på fram åt sen eftermiddag. Sedan blev det påeldning av grillen också. Gunnar Larsson fixade som vanligt en rejäl och god middag fram på kvällen.

Vi skulle också vara behjälpliga med vändningen av BJs ånglok BJ B3 130 på vändskivan, som skulle ankomma i ett tjänstetåg Göteborg Lärje-Herrljunga kl. 17.30. Tanken var att vi skulle visa eventuellt intresserade från BJs lite av Järnvägsmusei Vänners verksamhet då man hade 2,5 timmas uppehåll i Herrljunga. Tyvärr blev detta tjänstetåg kraftigt försenat (ca - 120 minuter) så i slutändan blev det endast knappt en halvtimma för vändning och en snabb, snabb rundvandring med lokps i lokstallet.

På söndagen stod SJ B 1038 påeldat för att visa intresserade hur ett ånglok fungerade. Det var en hel del människor som passade på att besöka oss som sagt. Vi var också behjälpliga med vändningen av de två ånglok från BJs (BJ B3 130, SJ E2 1333) som skulle vändas i Herrljunga denna dag. Det första ångtåget hade dock inte mycket till tid (endast 30 minuter) för rundgång, kolning, vändning, ev. smörjning och bromsprov. Det kanske var i minsta laget för så många moment. Det tar alltid tid det där med ånglok...

Då andra ångtåget med SJ E2 1333 skulle ankomma var det lite mer tid i tdt för dessa saker. Dock var det mycket torrt och brandrisken var stor varför ånglok fick gå som koppellok bakom T21 70, T21 107 på lättånga.

Det var mycket trevligt att vända dessa lok. Det blev för en stund en mycket levande lokstationsmiljö med mycket liv och rörelse när loken kom in till stall. Är det någon som har bilder från dessa vändningar på vändskivan?

Som sagt var det en mycket trevlig helg för oss. Järnvägsmusei Vänner Herrljunga tackar Sara och David med flera för alla trevliga bekantskaper denna helg.

Mvh Per-Åke Lampemo


Hela tråden: