Hovmansbygd (Byggnad)

av Carl-Gustaf Lindqvist, Göteborg/Karlshamn, Wednesday, July 02, 2008, 10:36 (5749 dagar sedan) @ B

Ska uppdatera er med exakt och nyaste information gällande turerna kring detta. Föreningen KVBJ "Karlshamn-Vislanda-Bolmens Järnvägssällskap" Har huserat i Hovmansbygds gamla station sedan mitten på 90-talet. Från början hölls flertalet föreningsmöten på Karlshamns bibliotek innan chansen att kunna köpa denna station gavs för de två bröderan Mats och Rolf. Rolf var under lång tid ordförande i föreningen när han för några år sedan gick bort tog Mats över ordförandeklubban och delade ägarskapet av huset med Rolfs efterlevande. Dock fortsatte föreningen i samma anda som innan. Marken söder om stationen ägs nämligen av Karlshamns kommun och det fina arbetet med att blästra och måla lastkranen(som under trafiktiden användes av Ebbamåla bruk) utfördes av ett gäng ALU-arbetare 1997. Sedan dess har den ena vattenhästen tillkommit ifrån Karlshamns Central och nytt betongfundament har gjutits. Denna typ av vattenhäst var dock inte av den typ som fanns i verkligenheten...Men men..

För ett par år sedan bestämdes att stationen skulle säljas p.g.a den andra ägaren boende i Stockholmstrakten vill sälja sin del och Mats ej på egen hand hade möjlighet att köpa ut henne, så fick det bli att stationen till slut såldes till en dansk familj(som dock inte gillar järnvägsmiljön särskilt mycket).

In i det sista försökte man göra om stationen till ett kulturminne med dessa planer gick om intet då länsstyrelsen(?) sa nej. Karlshamns kommun tyckte inte heller att intresse fanns att lägga in pengar i ett sådant projekt så långt ifrån Karlshamn, kanske hade asarum eller Gungvala station passat bättre..??
Materialen som nu finns kvar i Hovmansbygd står på kommunens mark därför står det tills vidare ifred.

Trots allt! Har nu en stor del av samlingen som för övrigt skänktes av den nu bortgångne hadermedlemmen och fd stinsen på Asarums station Gösta Lindqvist, plus andra delar av samlingen skänkt av oss medlemmar hamnat i ett nyuppbyggt rum på Karlshamns museum där man kan gå och kika på mycket fina samlingar. Var där i fredags senast och uppskattade det mycket!

Har dock själv den en av de enskilda största samlingen i Sverige med aldrig visad smalfilm och 800 foton ifrån 1800-tills banans rivning 1970-71,1982. Plus inspelade intervjuer med de flesta som jobbade på KVBJ. Så kanske när tiden är mogen och man hittar en bra plats ska allt detta visas för omvärlden..

Hälsningar ifrån en fd styrelsemedlem ifrån 1999-2005 i KBVJ.

Roligt att du uppskattade utställningen på Karlshamns museum.
En liten rättelse, de föremål som visas kommer alla från Gösta Lindqvists samlingar. Du skriver att du har ljudinspelningar, bilder mm. som rör järnvägen. Kan du tänka dig att hjälpa oss utveckla utställningen på Karlshamns museum?


Hela tråden: