FORUMET VETT OCH SANS OMDÖME (Forumet)

av Lennart Fransson, Friday, August 05, 2011, 12:32 (4645 dagar sedan) @ Christer Fredriksson

Med anledning av vad som hänt på forumet de senaste åren vill jag framföra mina högst personliga åsikter efter att tagit del av många synpunkter som framlagts samt samtal med en mängd järnvägsintresserade, direkt, telefon samt via mejl:

Forumet skall vara ett forum för nya och gamla samt unga och äldre järnvägsintresserade människor där man sakligt och med allvar men lättsamt diskuterar, berättar, visar, mm allt inom järnvägsområdet från tider som gått och aldrig mera kommer åter, dvs på alla sätt delger andra av vår kunskap om järnvägshistoria. Forumet skall vara brett och omfatta allt som rör järnvägar och dess trafik samt näringslivet i dess omgivning, dvs förutsättningar för dess existens.

Det måste bli ett slut på allt detta tjafs med kritik, ironi, okvädningar, mm dvs saker som ej hör järnvägen till.

Det måste åter bli ett forum där vi alla trivs och lär oss samt inspirerar till forskning, egna studier, osv.

Vi måste alla respektera varandras inlägg samt berättelser och bilder.

Jämför hur forum av samma slag hanteras i andra länder, t.ex. Tyskland, England, Polen, mfl. Där finns bara saklighet, inget tjafs över huvud taget!

Jag vet många som helt har slutat besöka detta forum pga allt tjafs som varit.
Risken är nu stor att det bara blir ett forum med 50 - 100 personer med samma chargong som besöker detta forum. Visst vi har yttrandefrihet i Sverige och alla är fria att skriva och säga vad vi vill, men vi har också frihet att EJ besöka forum där det skrivs och tycks saker som man ej vill ta del av.

Det var länge sedan besöksantalet var över 100 vid de tidpunkter jag kollade antal besökare. Förr kunde det vara 100 - 200 besökare samtidigt.

Det skulle vara högst intressant om det ginge att få fram statistik på hur många unika besökare per månad som besökt forumet de sista 5 åren.

Jag är säker på att minst 1/3 av de tidigare besökarna slutat besöka forumet helt samt minst 1/3 minskat besöka forumet högst väsentligt.

Nu har jag stuckit ut mitt huvud LÅNGT, men jag anser att nu måste något göras av oss alla för att skärpa upp forumet så att vi kan öka intresset för järnvägshistoria samt öka allas våra kunskaper och stimulera järnvägsintresset för gammal som ung. Vi skall delge av våra kunskapsbanker som vi bär med oss samt har i våra hyllor och skrubbar så att denna historia kan leva vidare och ej försvinna då vi går bort eller hamnar i något otillgängligt arkiv.
Jag vill säga rädda och sprid vår järnvägskultur med respekt för varandras arbete för att få fram vår järnvägshistoria i ord, bild, ritningar, mm genom att angiva källa, fotograf, författare, mm, så att vi alla törs sprida våra kunskaper utan att behöva bli snuvade på källangivelse, forskare, författare, mm.

Jag hoppas de flesta förstår mina synpunkter och tankegångar, fastän jag skrivit med mer eller mindre ilska över vad som hänt på forumet.
Finnes det något vettigt i mina tankegångar som kan föra forumet framåt och bli det det en gång var tänkt för??

Vad tycker Ni andra järnvägsintresserade besökare på forumet?

Christer Fredriksson / med intresse för främst TGOJ samt järnvägar i allmänhet


Hej Christer.

Jag tycker du har helt rätt.

När forumet är som bäst är det fantastiskt, t ex tråden om Kalmar för någon dag sedan med bild från 70-talet och video fr 1996.

Det är egentligen två saker jag funderat extra över den kanske senaste halvåret:

-Vissa inlägg (ofta med intressanta bilder) har haft otrevliga efterslängar, bl a av typen "Då var Stockholm en trevlig stad, nu styrs den visst av ett l-d-r". Trots att det ogenerat strider mot reglen att man inte kränker andra personer, vare sig nu levande eller döda. Dessa inlägg har fått vara kvar, och trådskaparen/fotografen svarar med ilskna utbrott vid ifrågasättande.

-Jag är oförstående för den del av reglerna kring museiföreningar som säger att allt snack om tillståndsgivning etc är förbjudet. På något sätt blir det avsnörpt att läsa om en ombyggnad av t ex en bangård eller en signalanläggning, men det inte får nämnas ett ord om nödvändiga kontakter med tillståndsmyndigheter

Det kanske är så att forumet skall ha en tidsgräns på säg 30 år, allt nyare får på ett järnvägshistoriskt forum bara behandlas i korta ordalag typ: Sista tåget gick 2001, spåret låg kvar 2008 men var kraftigt övervuxet.

/Lennart


Hela tråden: