Lastpallar, containertrafik (Järnväg allmänt)

av Richard Loe @, måndag, november 21, 2011, 21:57 (3458 dagar sedan) @ Lennart Rosquist

Kanske dumma frågor. när började man köra containertrafik på järnväg och hur såg dessa ut ? Nästa fråga lastpallar när började man med dessa ?
/ Lennart

Om du med container menar en lådkonstruktion som används för att transportera gods som man lyfter av och på vagnar, så kom de första redan 1830. Liverpool och Manchester Railway använde stora öppna (ur)containrar för att transportera stenkol. Fördelen med metoden var att man slapp lasta om för hand - istället så lyfte man helt enkelt av containern.

Därefter stannade utvecklingen av något tills början på 1880-talet, då flera flyttfirmor i London började använda vad vi skulle känna igen som en container - en sluten lådkonstruktion som användes för att transportera gods och som omlastades mellan vagnar med hjälp av lyftkranar. Dessa utvecklades till det som i Storbritannien kom att kallas CONFLAT (egentligen vagnen, inte containern). BD har publicerat bilder på dessa här i forumet. Dessa containrar ersattes från mitten på 1960-talet med det som vi kallar containrar.

Lastpallar gjorde sitt intåg i Storbritannien under andra världskriget som en följd av transporter från USA, men blev första vanliga på 1950-talet.


Hela tråden:

 

powered by my little forum