Natt i Borås 1936 (Fotografier/bildfrågor)

av Gunnar Ekeving, Tuesday, December 27, 2011, 21:14 (4476 dagar sedan)

[image]

1936 hade VBHJ installerat Philips natriumlampor av typ "Philora" på rangerbangården i Borås.

Philips var inte sena att sända ut reklam till bland annat Väg- och vattenbyggnadsstyrelsens järnvägsbyrå, där man dessbättre sparade både broschyr och foton (som hålslogs för att säkert sitta på plats i pärmen).

[image]

"Fotografierna göra icke full rättvisa åt den mycket goda belysningen" tyckte Philips, som också hoppades "få stå även Eder till tjänst". Dock var det kanske inte i första hand natriumlampor man hoppades få installera hos järnvägsbyrån :-)

[image]

Första bilden tycks vara tagen i riktning från Varberg (Rydboholm). På en av signalbolaget uppgjord ritning från 1920-talet finns en ställverkskur. Det är dock inte den som syns på bilden, utan en vågkur som fanns alldeles bredvid ställverk II. På 1930-talet slogs ställverken samman och allt på både rangerbangården och övriga Borås nedre samt även Borås övre sköttes från ställverk I, som förstördes vid en eldsvåda i slutet av 1940-talet. Därmed försvann ett arbetsmiljöproblem; det var tämligen vanligt att växlare som åkte på fordon slog i ställverksstativet, ramlade av och skadade sig. Men detta gällde alltså ställverk I, som vad jag kan se inte finns med på någon av bilderna


Hela tråden: