Två ljusglimtar - Järnvägsminnen 5 och DVD Västgötabanor (Anslagstavla, resor mm)

av Daniel Niklasson, måndag, januari 21, 2008, 20:33 (4312 dagar sedan)

Två nyheter som verkligen förgyller januarimörkret är dels boken Järnvägsminnen 5 och dels DVD-filmen om Västgötabanor. Två nyheter som fick mig fängslad en god stund.

[image]

Västgötabanor 1917-1961 är en filmsamling som består av äldre filmer med både smal- och normalspår. Den sista järnvägslänken" handlar om banan Borås-Ulricehamn-Jönköping. Först öppnades sträckan Borås-Ulricehamn 1917 där vi ser invigningståget till Ulricehamn och sedan bygget av banan till Jönköping och dess invigningståg 1940. Kommande tre filmer är alla från 1948. I filmen om VGJ reser vi längs hela banan från Göteborg, där alla VGJs anläggningar besöks, till slutstationen Gårdsjö. Ånglok, rälsbussar och stationsmiljöer i massor. Utflykter görs på sidobanorna mot Lidköping, Skövde och Stenstorp. Hjo-Stenstorps Järnväg öppnades redan 1873 som Västergötlands första privata järnväg. Filmen om HLJ & KiLJ, d v s Håkantorp-Lidköpings Järnväg och Kinnekulle-Lidköpings Järnväg börjar med ett besök på verkstaden i Lidköping. Därefter syns ångloksdragna person- och godståg. Med en rälsbuss åker vi till Håkantorp. På KiLJ kämpar ett godståg uppför den 16 promille branta stigningen vid Järneklev. Fina linjebilder innan resan avslutas i Forshem. Några av Västergötlands smalspåriga linjer breddades till normalspår vilket vi ser i filmerna "Smalspår blir normalspår" samt färgfilmen om breddningen av linjen Mariestad-Gårdsjö 1961. Bl a ser vi spårlyftare typ "Fogelberg", vad fyra banarbetare orkar baxa samt dåtidens moderna arbetsmaskiner.

[image]

Boken Järnvägsminnen 5 är en fantastisk skildring av brobyggande utmed järnvägarna i Sverige. Erik Sundström visar här intressanta bilder ur sin farfar Jakob Sundströms unika fotoalbum. Jakob var under 40 år bas vid ett stort antal brobyggen runt om i landet! Bland de sista byggen som beskrivs finns den magnifika Årstabron i Stockholm. Intressant inte bara för den järnvägsintresserade utan även för den som gillar byggnadsteknik och byggnadshistoria.

Samtidigt får jag passa på att göra lite smygreklam att vi har sänkt priset på boken om Ankarsrums bruk, en mycket trevlig företagshistorik och påminna om vårt erbjudande att de som beställer minst två DVD-filmer under januari månad får boken Spångenäs nästa utan kostnad!

Välkommen in i butiken!

http://www.jarnvag.net/tjf


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum