Tomarp? (Järnväg allmänt)

av marcuspictor, onsdag, januari 18, 2012, 10:58 (3777 dagar sedan)

Denna bild finns i Österlens Museums bildarkiv - den enda i samlingarna av den första stationshuset i Östra Tommarp längs Cimbrishamn-Tomelilla / Malmö-Simrishamn (CTJ / MSJ).

http://w.abc.se/m10901/RAIL/tomarp_station_tra.html

Någon datering på bilden finns inte. Som avgränsning framåt i tiden kan vi konstatera att stationshuset i trä revs och ersattes med det nuvarande tegelhuset 1913-14. Stavningen ändrades till "TOMMARP" ≈ 1910. Semaforvingar i 45 grader neråt byttes mot d:o uppåt under 1910-talets första år. Efter att MöToJ tog över CTJ 1896 rustade man upp banan, bl.a. med tyngre räler, klart 1898 - är det här ångspårvägs- eller järnvägsstandard?

I avdelningen "tyder på" kan man konstatera att det finns en tidningsnotis om telefonanslutning i Tomarp 1906 - men först 1908 finns en annan notis att nu rullar det - med alla åtta abonnenterna noga angivna med namn och hemmahörighet (det här var långt före PUL!) - men att vare sig mejeriet eller järnvägsstationen anslutits än, men väntas helt snart. Den logiska platsen för telefonkablarna hade varit gaveln mot oss; den andra gaveln står obekvämt nära flera träd och långsidorna undvek man för att slippa nedrasande snö. Tommarp fick el 1914, men det gälle nog inte det här huset med andra ord. På flera bilder av andra stationshus längs CTJ/MSJ och YGJ från 1890-talet finns en stor reklamskylt för cacao uppsatt, men det bevisar ju inget, den kanske aldrig funnits här. På en tidig bild från Simrishamns station har stinsen och en annan vita byxor och vit mössa i sommaruniformen - något CTJ höll sig med men slutade med i.o.m. MSJ?

I Gärsnäs ett snäpp västerut ersattes stationshuset byggt i trä med nuvarande under hösten 1894 - men det berodde ju på att Ystad-Gärsnäs anslöt till stationen. Det gamla stationshuset i trä flyttades f.ö. då till Gärsnäs gård och står fortfarande kvar.

Någon som kan bringa klarhet i detta?

/M


Hela tråden:

 

powered by my little forum