Flåsjön med omnejd (Arkiv/forskning/litteratur)

av Henrik Mundt @, Wednesday, January 23, 2008, 14:58 (5429 dagar sedan)

Indlandsbanan har jubileum nästan varje år i den meningen att alltid finns det någon bit som fyller någonting "i år" och kul är väl det! Så mycket större anledning att fråga om något.
I familien har vi en stuga utmed sträckan Strömsund - Hoting.
Vid Flåsjön fanns fram till någonggång på 50 - talet en station som verkar totalt bortglömt nämligen Flåsjön station. Det fanns vattenttorn/häst och pump vid sjön. Tornet håller på att rasa men pumpen är fortfarande vid god hälsa. Stationsbyggnad med godsmagasin och ett par hus till, är borta sedan år tillbaka - godsmagasinet blev till uthus i Strömsund för 5000:- kr för 10 år sedan. Sedan fanns det banvaktsstuga som finns kvar än.
Från stationen fanns stickspår till Flåsjökajen. Här landade ångbåten, dom siste åren som bogserare av stockar. En del stockar blev lastade på vangnar för vidare transport. Och vid något tillfälle blev godsvangnar sjösatta när stinsen ungar hade pelat vid bromsanordningen på stickspåret.
Längre mot norr (ca 2 km) fanns enhållplats vid vägen till Rossön som enligt uppgift skulle heta något i stil med "Rensjökullen". Här kunde folket från Hallviken och Ö Havsnäs kliva på tåget.
Nu till frågan: Finns det någon som vet mera om området? Finns det någon som har bilder härifrån?
Skulle uppskatta om man kunde få redan något!

Flåsjön med omnejd. Mer uppgifter.

av Henrik Mundt @, Wednesday, January 23, 2008, 16:17 (5429 dagar sedan) @ Norsten

Tack för tipset! Som du kanske själva bemärk finns det inte ett enda ord om Flåsjön station! Varför månne gudarna veta! Den fanns i alla fall där! Med avtten torn, pumphus godsmagasin etc. Finns det någon med ett bra förslag?

Flåsjön med omnejd. Mer uppgifter.

av Henrik Mundt @, Sunday, January 27, 2008, 19:06 (5425 dagar sedan) @ Rolf Sten

Tack så mycket för att du gjorde dig besväret att ge mig ett svar - till och med ett bra sådant.
Men t5rots allt är jag sugen på mera!!

Flåsjön med omnejd

av Håkan Zaar @, Wednesday, January 23, 2008, 18:05 (5429 dagar sedan) @ Henrik Mundt

För ett bra tag sedan ställde jag en liknande fråga om exakt samma ställe.

Flåsjön finns oerhört väl dokumenterad eftersom man hade flottning över sjön.
Hembygdsföreningen där uppe har en hel del intressant. Flåsjöbygdens intresseförening eller något sådant.

Den långa stenpiren som sträcker sig ut i sjön finns ju kvar.

Vattenhästen stod också kvar då jag var där senast.

Kristinehamns Mekaniska verkstad levererade en ångbåt som hette Flåsjön och som gick där uppe länge. (Den skall tydligen finnas kvar någon stans om jag inte är helt felunderrättad).

Sidospåret i Flåsjön ligger numera i Galtström ock skall användas för utbyggnaden vidare upp mot Sågen ca 1 km väster om nuvarande spårslut.
Materielen hämtades 2004. (Har jag för mig).

Vi rev en del på kvällen där uppe och plötsligt när jag skulle backa undan maskinen bakom beredskapskjulen med en börda så stod det en kille och hängde vid vänster bakhjul på maskinen. Det visade sig vara en tåggalning det också och han bodde i banvaktarstugan aldeles invid vattentornet. Dessvärre kommer jag inte ihåg namnet sådär på direkten, men han var nog engagerad i någon bana i Skåne vill jag minnas. Hur som helst så blev vi bjudna på pankakor och kaffe hos dem på kvällskvisten. Jättetrevligt var det i vart fall...

/Håkan