Gamla krögare i järnvägens spår (Historiskt material)

av 53 Wadsten, Wednesday, May 25, 2016, 15:41 (2894 dagar sedan)

någon som såg programmet om Tore Wretman i svt 1 under gårdagskvällen, trevligt och intressant.

Wadsten tillhör också en krögarsläkt genom min farmor Walborgs far Carl-August Wadsten somm drev Kristinehamns stadshotell 1885-1916, än idag inom hotellet kallad "Källarmästaren". C.A Wadsten anordnade invigningsmåltiden vid Mora Wernens kungliga invigning 1892. Orginalmenyn finns skänkt till jvm i gävle av undertecknad genom min far Hadar.

Må den visas här
Gustaf.

Gamla krögare i järnvägens spår

av 53 Wadsten, Thursday, May 26, 2016, 08:46 (2893 dagar sedan) @ 53 Wadsten

RÄTTNING!!
Mora Wernens Jernväg skall det vara, där fixade Källarmästare C.A Wadsten festmltiden vid den kungliga invigningen 1892.

Gamla krögare i järnvägens spår

av Ulf Svensson, Thursday, May 26, 2016, 11:25 (2893 dagar sedan) @ 53 Wadsten

Efter dessa festligheter avgick alltså det kungliga invigningståget på MVJ till Mora. Persberg-Mora var nyanlagd och invigdes av Oscar II. Ulf Svensson

Gamla krögare i järnvägens spår

av Mattias E, Thursday, May 26, 2016, 20:43 (2893 dagar sedan) @ 53 Wadsten

någon som såg programmet om Tore Wretman i svt 1 under gårdagskvällen, trevligt och intressant.

Wadsten tillhör också en krögarsläkt genom min farmor Walborgs far Carl-August Wadsten somm drev Kristinehamns stadshotell 1885-1916, än idag inom hotellet kallad "Källarmästaren". C.A Wadsten anordnade invigningsmåltiden vid Mora Wernens kungliga invigning 1892. Orginalmenyn finns skänkt till jvm i gävle av undertecknad genom min far Hadar.

Må den visas här
Gustaf.

Några rader om Carl-August finns på denna länk

Gamla krögare i järnvägens spår

av Sune Nylén, Thursday, May 26, 2016, 20:45 (2893 dagar sedan) @ Mattias E

Skadlig webbplats som är blockerad.
Man anmanas att inte besöka den.
;-) Sune

Gamla krögare i järnvägens spår

av Mattias E, Thursday, May 26, 2016, 20:51 (2893 dagar sedan) @ Sune Nylén

Skadlig webbplats som är blockerad.
Man anmanas att inte besöka den.
;-) Sune

Attans.
Då må inlägget bli raderat

Gamla krögare i järnvägens spår

av Jonny Saljefeldt, Thursday, May 26, 2016, 20:59 (2893 dagar sedan) @ Sune Nylén

Skadlig webbplats som är blockerad.
Man anmanas att inte besöka den.
;-) Sune

Säger vem? Jag gjorde en koll med Norton Safeweb:


"Norton Rating
Safeweb Share
Norton Safe Web has analyzed stattshistoria.se for safety and security problems.
Summary
Norton Safe Web found no issues with this site.

Computer Threats: 0
Identity Threats: 0
Annoyance factors: 0

Total threats on this site: 0"

Gamla krögare i järnvägens spår

av Sune Nylén, Thursday, May 26, 2016, 23:23 (2893 dagar sedan) @ Jonny Saljefeldt

Säger F Secure som ingår i Telia Säker Surf.
:-) Sune

Gamla krögare i järnvägens spår

av 53 Wadsten, Friday, May 27, 2016, 05:03 (2893 dagar sedan) @ Sune Nylén

Inga problem här.
Kan Jvm lägga ut matsedeln från invigningen 1892 här.

Gamla krögare i järnvägens spår

av Jonny Saljefeldt, Friday, May 27, 2016, 05:13 (2893 dagar sedan) @ 53 Wadsten

Inga problem här.
Kan Jvm lägga ut matsedeln från invigningen 1892 här.

Är det denna?

Gamla krögare i järnvägens spår

av Farbror Mossa, Friday, May 27, 2016, 07:27 (2892 dagar sedan) @ Jonny Saljefeldt

Inga problem här.
Kan Jvm lägga ut matsedeln från invigningen 1892 här.


Är det denna?

Finns även avbildad i boken om Inlandsbanan. Oxtunga skulle knappast förekomma på finmiddag idag.. tiderna ändras :-P
(utom hos Berit på Stockholm Ö, då)

Gamla krögare i järnvägens spår

av 53 Wadsten, Friday, May 27, 2016, 09:40 (2892 dagar sedan) @ Farbror Mossa

Nu fick jag pisk igen.

Gamla krögare i järnvägens spår

av Farbror Mossa, Friday, May 27, 2016, 11:00 (2892 dagar sedan) @ 53 Wadsten

Nu fick jag pisk igen.

Då förstår jag ingenting. Jag skrev inget som var negativt menat vare sig mot dig eller din anfader restaurangägaren.
Men om det gick att tolka så får jag be om ursäkt.

Gamla krögare i järnvägens spår

av Mattias Jansson, Friday, May 27, 2016, 11:14 (2892 dagar sedan) @ Farbror Mossa

Nu fick jag pisk igen.


Då förstår jag ingenting. Jag skrev inget som var negativt menat vare sig mot dig eller din anfader restaurangägaren.
Men om det gick att tolka så får jag be om ursäkt.

Det tycker jag absolut inte att du ska göra, då du i den här tråden inte har något att över huvud taget be om ursäkt för. Har du inte skrivit något negativt så har du inte; om herr Gustaf ändå i vanlig ordning väljer att vara närmast (tragi)komiskt lättstött så kan - och bör - inte hela detta forums kår av skribenter tassa runt ängsligt bara för det.

Gamla krögare i järnvägens spår

av 53 Wadsten, Friday, May 27, 2016, 16:22 (2892 dagar sedan) @ Mattias Jansson

Tog intet illa upp, jag bara blev förvånad att sidan ansågs spärrad???

Gamla krögare i järnvägens spår

av Mattias Jansson, Friday, May 27, 2016, 16:32 (2892 dagar sedan) @ 53 Wadsten

Tog intet illa upp, jag bara blev förvånad att sidan ansågs spärrad???

I så fall ber JAG om ursäkt som den här gången "läste" ditt svar felaktigt.

Gamla krögare i järnvägens spår

av ztenlund, Friday, May 27, 2016, 20:48 (2892 dagar sedan) @ 53 Wadsten

Om du menar det där med skadlig webbplats så tycker jag inte att du ska tolka det så. Sådant kan man få båda riktiga och falska varningar lite som det vill sig.

Själv sitter jag just nu och sniffar maskinrumsarom på Blidan och lyssnar/känner på maskindunket. Man får väl "offra" sig för att stödja stenkolsröken. ;) Passerar i detta nu Karlsudds brygga.

Gamla krögare i järnvägens spår

av Stefan Skoglund, Friday, May 27, 2016, 16:52 (2892 dagar sedan) @ Farbror Mossa

Inga problem här.
Kan Jvm lägga ut matsedeln från invigningen 1892 här.


Är det denna?


Finns även avbildad i boken om Inlandsbanan. Oxtunga skulle knappast förekomma på finmiddag idag.. tiderna ändras :-P
(utom hos Berit på Stockholm Ö, då)

Oxtunga för att den ska bli riktigt bra är kanske inte helt lätt (jämfört med att kasta ner en tournedos i pannan.)

Annars är oxtunga (och tunga från älg exv) oftast väldigt mört och trevligt.
Älgtunga brukar det bli näst intill slagsmål om i jaktlagen (därav som det kanske inte är direkt vanligt i butiksdiskar. :-) )

Gamla krögare i järnvägens spår

av Mattias Jansson, Friday, May 27, 2016, 18:45 (2892 dagar sedan) @ Stefan Skoglund

Älgtunga brukar det bli näst intill slagsmål om i jaktlagen (därav som det kanske inte är direkt vanligt i butiksdiskar. :-) )

Det är väl å andra sidan tur att det bara blir slagsmål om man samtidigt betänker att samtliga närvarande är beväpnade med skjutvapen.

Gamla krögare i järnvägens spår

av Anders Sandgren, Saturday, May 28, 2016, 00:46 (2892 dagar sedan) @ Stefan Skoglund

Tyvärr har delen som anses användbar av ett djur minskat. Förr tog man tillvara allt somh gick att ta vara på. Vissa saker blev dåtida delikatesser.
Kalvbräss, njurar, tunga, mule etc är det inte många som äter. Om det inte räknas som köttbiprodukter i korven...
Hos mig är tunga på julbordet en självklarhet och grisfötter dyker upp ibland. Men njurarna får jag äta själv, liksom fårtestiklarna. När jag köpte ett halvt lamm för några år sedan blev de förvånade när jag ville ha lungor, hjärta, lever och njurar. Hur skall jag göra haggis utan lungor, hjärta och lever?
Museau de boeuf au vinaigre är svårt att hitta här (marinerad kokt oxmule).
Hos romarna var papegojtungor en delikatess. Det kanske är tur att det blivit omodernt.
I.USA kan man hitta Mountain oysters, det är tjurtestiklar.
Hjärna blev omodernt när galna kosjukan var stor.
Tunga tillagad på rätt sätt är ett mört och gott kött.
Men vissa saker låter bättre på annat språk, ris de veau (kalvbräss), rognons de veau bordelaise (kalvnjure i rödvinssås) t.ex.
Oxfile är egentligen rätt smaklös och tråkig.

Vid hopbindningen av inlandsbanan som ju blev fortsättningen på MVJ serverades det bl.a Paj a'la Pajala vilket är ett intressant namn men innehöll renskav, kantareller och västerbottenost.

Gamla krögare i järnvägens spår

av Kanal C, Friday, May 27, 2016, 21:53 (2892 dagar sedan) @ Sune Nylén

Säger F Secure som ingår i Telia Säker Surf.
:-) Sune

F-Secure är väl å andra sidan inte direkt bland de bästa skydden. Sägs fellarma ofta.

Blockerat program

av Sune Nylén, Friday, May 27, 2016, 08:57 (2892 dagar sedan) @ Jonny Saljefeldt

[image]
Så här ser det ut från telia säker surf.
Lita inte alltför mycket på de olika s.k. skydden.
Ladda gärna ner gratisprogrammet Mal Ware och sök igenom datorn.
Det brukar hitta otaliga virus och spionprogram.
:-) Sune

Fest på spår

av Sune Nylén, Friday, May 27, 2016, 10:56 (2892 dagar sedan) @ Sune Nylén

När vi ännu är inne på invigningsmåltider vill jag inte försumma att rekommendera boken Fest på spår- Menyer ur järnvägens historia.
Förutom alla trevliga bilder innehåller den också recept från otaliga jvg invigningar + då allt dryckjom som skulle serveras.
Varje måltid innehöll nästan alltid 9-10 olika rätter. och till varje serverades
olika vin och spritsorter.
Som ett exempel vill jag andraga Fredrikshald - Sunnanå banans -DJ - invigning
18 juli 1879.
Hönsbuljong / Ispunsch
Öring och Flundra / Roederer
Änder i brun sås med champinjoner och tryffel /Chateau Malescot, Margeaux, Pichon Loungeville.
Skinka, oxbringa,och tunga med grönsaker / Chateau d´Yquem.
Hummer i majonäs / Moët & Chandon,
Melon och Ananas / Sercial Madeira.
Kycklingstek med gurksallat / Chateau Lafitte
Kalkonstek / Chambertin
Sparris / Schloss Johannisberg.
Syltade frukter Amontillado Sherry
Citron glass och Ananas glass Gammalt Portvin
Ost och bröd / Portvin och Sherry
Kaka och Kandiserade frukter Champagne.
Ja, det var väl det hela, men kolla först med systemet att de har de erfoderliga dryckerna hemma:-D
Lycka till att överraska frugan med en riktig kärleksmåltid
:-) Sune


Dessutom innehåller den en intressant artikel om Wilhelmina Wahlgren - Skog.

Fest på spår - 'plåtmagar'? ;-)

av Arne, Friday, May 27, 2016, 22:00 (2892 dagar sedan) @ Sune Nylén

När vi ännu är inne på invigningsmåltider vill jag inte försumma att rekommendera boken Fest på spår- Menyer ur järnvägens historia.
Förutom alla trevliga bilder innehåller den också recept från otaliga jvg invigningar + då allt dryckjom som skulle serveras.
Varje måltid innehöll nästan alltid 9-10 olika rätter. och till varje serverades
olika vin och spritsorter.
Som ett exempel vill jag andraga Fredrikshald - Sunnanå banans -DJ - invigning
18 juli 1879.
Hönsbuljong / Ispunsch
Öring och Flundra / Roederer
Änder i brun sås med champinjoner och tryffel /Chateau Malescot, Margeaux, Pichon Loungeville.
Skinka, oxbringa,och tunga med grönsaker / Chateau d´Yquem.
Hummer i majonäs / Moët & Chandon,
Melon och Ananas / Sercial Madeira.
Kycklingstek med gurksallat / Chateau Lafitte
Kalkonstek / Chambertin
Sparris / Schloss Johannisberg.
Syltade frukter Amontillado Sherry
Citron glass och Ananas glass Gammalt Portvin
Ost och bröd / Portvin och Sherry
Kaka och Kandiserade frukter Champagne.
Ja, det var väl det hela, men kolla först med systemet att de har de erfoderliga dryckerna hemma:-D
Lycka till att överraska frugan med en riktig kärleksmåltid
:-) Sune


Dessutom innehåller den en intressant artikel om Wilhelmina Wahlgren - Skog.

Förväntades det att man verkligen skulle tugga sig genom hela menyn? Eller kunde man välja à la carte från maten och dryckjomet? I det fall som man 'tvingades' äta sig genom allt det goda så hoppas jag att man hade jourläkare och hästambulanser redo. Hur många självinducerade olycksfall inrapporterades från denna invigning? 😄

Fest på spår - 'plåtmagar'? ;-)

av Lennart Petersen, Friday, May 27, 2016, 23:10 (2892 dagar sedan) @ Arne

Dessutom innehåller den en intressant artikel om Wilhelmina Wahlgren - Skog.


Förväntades det att man verkligen skulle tugga sig genom hela menyn? Eller kunde man välja à la carte från maten och dryckjomet? I det fall som man 'tvingades' äta sig genom allt det goda så hoppas jag att man hade jourläkare och hästambulanser redo. Hur många självinducerade olycksfall inrapporterades från denna invigning? 😄

Det normala var nog att man åt en liten bit av varje maträtt.
Ungefär som avsmakningsmenyerna på våra nutida bästa Michelinkrogar som kan ha 9 rätter eller så men knappast att någon föräter sig.

Fest på spår - 'plåtmagar'? ;-)

av Lennart Petersen, Friday, May 27, 2016, 23:24 (2892 dagar sedan) @ Lennart Petersen

Dessutom innehåller den en intressant artikel om Wilhelmina Wahlgren - Skog.


Förväntades det att man verkligen skulle tugga sig genom hela menyn? Eller kunde man välja à la carte från maten och dryckjomet? I det fall som man 'tvingades' äta sig genom allt det goda så hoppas jag att man hade jourläkare och hästambulanser redo. Hur många självinducerade olycksfall inrapporterades från denna invigning? 😄


Det normala var nog att man åt en liten bit av varje maträtt.
Ungefär som avsmakningsmenyerna på våra nutida bästa Michelinkrogar som kan ha 9 rätter eller så men knappast att någon föräter sig.

Fast det har spekulerats en del om hur det fungerade på forna tiders kunngamiddagar där menyn kunde ha 30-40 rätter men man tror att då valde man normalt ut ett mindre antal av det som stod på menyn och allt fanns bara vid stora honnörsbordet . Blan det mer udda jag stött på var en vana för bättre hotell i Sydafrika att ha fast pris för middag men sedan fick man välja precis hur många rätter och vilka somhelst av det som fanns angivte på menyn. Men det var underförstått att man bara fick fler rätter så länge man åt upp föregående.