Kartskatter...! (breda bilder) (Historiskt material)

av Stefan Nilsson, Friday, December 05, 2008, 12:32 (5615 dagar sedan)

Efter tipset från Kirby V om järnvägshandlingar i Lantmäteriets digitala historiska kartor, satt jag igår och bläddrade mig igenom en drös med akter. Det finns verkligen många skatter där...!

De varierar till detaljgraden; exproprieringar och liknande visar oftast bara fastighetsgränserna för en bana och de markägare som fått släppa till mark, medan spåret är ritat som en enkel svart linje.

Men andra är mer detaljerade. Roligast hittills var Bånghammar-Kloten, där området vid Kloten var ovanligt välkarterat (aktnr. [b]Örebro län 18-JVG-3:1 1875[/b], sidan 19 om man väljer samtliga järnvägshandlingar på länet):

[img]http://arstuga.se/jvg/bilder/kloten.jpg[/img]

Man ser hela hyttområdet och det står små anteckningar invid nästan alla byggnader vad de var för något. En intressant detalj var det långa hus som tydligen fick flyttas på efter att banan byggdes - och inte minst spåret till ångsågen. Undrar om det nånsin kom till utförande? Kanske en rallbana? Det går ju även ett streck från den långa byggnaden som ligger ivägen för banan upp till sågen (fast detta är iofs överkryssat).

Zoomar man lite mer ser man bättre hur bangården var planerad:

[img]http://arstuga.se/jvg/bilder/kloten2.jpg[/img]

Sen får man nog fundera på om detta var det verkliga utfallet eller om det var lantmätarens/banbyggarens plan, det kan nog ha varierat. Men det är kul att surfa runt bland dessa kartor!

Rasmus! 4 kartor

av Stefan Nilsson, Saturday, December 06, 2008, 16:47 (5614 dagar sedan) @ Stefan Nilsson

Aktnummer Örebro län 18-JVG-15:1 1898:

[img]http://arstuga.se/jvg/bilder/svarta-98.jpg[/img]

[img]http://arstuga.se/jvg/bilder/fjugesta-98.jpg[/img]

Detta är från en karta 1922, glömde notera aktnumret...:

[img]http://arstuga.se/jvg/bilder/orebro-22.jpg[/img]

[img]http://arstuga.se/jvg/bilder/orebro_bvs-22.jpg[/img]

;-)