Bomdriv för plattformsbommar (Signaler/säkerhet)

av Anders_W @, söndag, augusti 11, 2019, 15:49 (71 dagar sedan)
Redigerad av Anders_W, söndag, augusti 11, 2019, 16:01

I faktainsamlandet för den kommande läroboken i signalteknik har det visat sig finnas ett tomrum i de officiella publikationerna.

Innan plattformsövergångar fick bomdriv från ÅSSA, BME eller DSI (dvs samma som vanliga vägskydd) användes andra, smäckrare driv, varav åtminstone en del verkar ha varit lindrivna.

Dessa plf-driv omnämns överhuvud inte i vare sig särtryck 23 (Allmän ställverks- och blockinstruktion), Lundbergs kompendium, Signalteknisk handbok eller SJ-skolans vägskyddskompendier, och jag har inte lyckats hitta några beskrivningar eller ritningar online.

Har någon dokumentation eller kunskap att dela med sig av ang. dessa driv för plattformsbommar? De verkar ha varit mycket vanliga, men är idag helt försvunna.


Några exempel på berörda driv:
Eskilstuna
Alingsås
Gällivare
Ludvika
Hultsfred
Hultsfred (igen)
Vilhelmina
Karlshamn
Östersund
Bollnäs
Laxå

Bomdriv för plattformsbommar. Före bommarna.

av Per Ljungberg @, söndag, augusti 11, 2019, 17:25 (71 dagar sedan) @ Anders_W

Före bommarna kom till fanns i Alingsås utdragbara grindar mellan spår 1 och 2. Dessa drogs för övergången av antingen tkl eller någon annan tjänsteman när det ansågs behövligt. Ofta bevakade tkl övergången när ett tåg skulle passera.

Bomdriv för plattformsbommar

av Ola Almquist @, Göteborg, tisdag, augusti 13, 2019, 02:24 (69 dagar sedan) @ Anders_W
Redigerad av Ola Almquist, tisdag, augusti 13, 2019, 02:32

Det går inte att länka direkt till ett sökresultat på Samlingsportalen om det säkert ska fungera. Man måste klicka på länken efter "Direkt länk till detta foto:" och kopiera den. Eller så använder man Digitalt Museum i stället. Det är mer framtidssäkert. Exempel:
Hultsfred

Denna bild visar väl för övrigt plattformsbommarnas föregångare, utdragbara grindar som Per Ljungberg nämner i ett annat svar.

Nåväl, jag kan passa på att fråga en sak. Denna bild (det finns fler) visar en anläggning som beskrivits som ett "snikbygge". Är detta någon form av plattformsbommar? Anläggningen togs i bruk 1974.

M.v.h.
Ola

RSS-feed av trådar
powered by my little forum