Godsvagnar bromsomkopplare (Fordon: vagnar)

av mormorsgruvan, Sunday, March 15, 2020, 11:33 (1496 dagar sedan)

När började godsvagnarna (svenska) att få bromsomkopplare:
P och G
Tom och Last.

Godsvagnar bromsomkopplare

av Kjell Friberg, Sunday, March 15, 2020, 12:52 (1496 dagar sedan) @ mormorsgruvan

Det skedde generellt i samband med införandet av tryckluftbroms.

Godsvagnar bromsomkopplare

av Anders Sandgren, Sunday, March 15, 2020, 13:58 (1496 dagar sedan) @ Kjell Friberg

Detta är väl en del av knorrbromsen. Jag har för mig att man på westinghousebromsade tåg hade olika huvudledningstryck för lastade och tomma malmtåg. Vacuumbroms var ju huvudsakligen persontåg här.

Godsvagnar bromsomkopplare

av Bertil Bengtsson, Monday, March 16, 2020, 16:56 (1495 dagar sedan) @ Anders Sandgren

Det stämmer att malmtågen hade olika ledningstryck på tomma och på lastade malmtåg. Men det hade inget att göra med Westinghouse; malmvagnarna typ Mas hade bromsventiler av fabrikat Westinghouse, New York - eller Knorr! Se exempelvis vagnslistorna i Str 77! Alla var kompatibla vad avser funktionaliteten, men inte i detaljer. Knorr kom dessutom i början på 50-talet med en bromsventil "typ E" - som också var funktionsmässigt kompatibel med de äldre ventilerna. Men denna "typ E" var inte detsamma som dagens KE-broms!
I beteckningen "KE", för dagens ventiler, avser E:et "Einheit", dvs en och samma ventil kan utan ändring användas i olika vagnar - "enhetsbroms". Så var det inte tidigare, om bromsventilen flyttades till en annan vagn, med annan diameter på bromscylindern, måste en strypning i ventilen ändras.
I ventilen "typ E" betyder E:et "Einfachwirkung" - "enkelverkande", dvs den fungerade precis som de inledningsvis nämnda olika fabrikatens enkelverkande bromsventiler. Men den påminde utseendemässigt om dagens KE-ventiler! Ventilen var kantig. De nyare svetsade Mas-vagnarna modell 52 hade alla denna ventil typ E. I malmtågen efter 1952 och framåt, så länge det användes Mas-vagnar, fanns det alltså fyra olika typer av bromsventiler i malmtågen.
Berra