Skrotvagnar litt O (Fordon: vagnar)

av ccgan, Saturday, March 21, 2020, 09:35 (1487 dagar sedan)

[image]
GC Os 21 74 370 1 064-8, Gävle 2012-08-30

Det kördes förr skrot i öppna O-vagnar med nedkapade stolpar och dessa vagnar fick underlitteran Os-x och Oms-x, i alla fall på pappret. Dock blev inte alla vagnar ommärkta till detta. Har sett många Os med avkortade stolpar som använts som skrotvagn men bara märkt Os. Betydde -x just nedkapade stolpar? Denna underlittera finns inte med i godsvagnsboken i alla fall.
Fanns det även tidigare Litt O, "Limavagnen", senare Om, som också använts som skrotvagn med nedkapade stolpar benämnts Om-x? Jag har inte sett eller hört talas om det.

Skrot O-vagnar med stolpar

av ccgan, Sunday, March 22, 2020, 18:34 (1486 dagar sedan) @ Anders C

Jag svarar själv på min av mina frågor efter ha fått uppgifter från en som själv sett detta.

Från början användes Om, Oms och Os-vagnar som skrotvagnar med stolpar. Då var det inga speciella vagnar som valt ut utan det kunde i princip vara vilka nummer som helst. Detta har min vän i Västervik varit med om. Man backade in med lastbil på ena gaveln och tömde innehållet i vagnen.
Sedan, troligen för att underlätta last och lossning av skrotet, så började man kapa av stolparna för smidigare hantering av godset. Det var väl då som underlittera -x tillkom?
Rätta mig om jag har fel?

Nu när jag tänker efter så minns jag episoder när jag som grabb hjälpte min pappa på stationen i Gamleby på tidigt 70-tal. Det kom nästan dagligen tomvagnar till Gamleby för lastning av sågat virke eller pappersmassa. Jag kommer ihåg att pappa ibland förbannad när han såg att det kom tomvagnar från Boxholm. De var alltid fulla med järnspån och det blev extra jobbigt att sopa golven rena.
Man borde väl inte tala om, i dessa miljömedvetna tider, vart vi kastade järnsoporna - på banvallen eller i dikeskanten!
Och troligtvis hade dessa O-vagnar hela stolpar.